Türkiye'ye Yaptırımların Gündemde Olduğu AB Liderleri Zirvesi Başladı

TAKİP ET

Türkiye ile ilişkiler ve Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımların gündemde olduğu Avrupa Birliği aralık ayı devlet liderleri zirvesi Brüksel'de başladı.

Avrupa Birliği aralık ayı devlet liderleri zirvesi Brüksel'de başladı.

Zirve öncesi açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; pandemi önlemleri, aşı koordinasyonu, bütçe üzerindeki vetolar, transatlantik ilişkiler ve İklim hedefleri gibi son derece hassas ve önemli konular görüşüleceğini belirterek Türkiye'ye ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye konusunda Fransa'nın pozisyonu net. Ekim ayında alınmış kararlar var. Türkiye'nin tavrı ve tutumunda bir değişiklik görülmezse yaptırım olacağı kaydedilmişti. Bu kararlar ile tutarlı hareket etmemiz gerekiyor. Gerek AB'nin hükümranlık sahası gerekse Akdeniz'deki istikrarın korunması lazım. Bu nedenle Türkiye'nin tutumunun değişmemesinin bir sonucu olmalı."

 

Zirve öncesi kameralar karşısına geçen bir başka isim de AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell oldu. Borrell yeni ABD yönetimi ve Türkiye ile olan ilişkilerin öncelikli gündemler olacağını yineleyerek şunları kaydetti:

"Türkiye hakkında şu aşamada olumlu bir değerlendirme sunamıyoruz. Ankara'nın politikalarında bir temel bir değişiklik yaşanmadı. Hatta bazı açılardan durum daha da kötüleşti diyebiliriz. Dolayısıyla şimdi bununla ilgili bir şeyler yapmamız gerekecek. Washington'daki yeni yönetim ile de artık daha pozitif bir ilişki içinde olacağımızı umuyoruz."

ab liderleri zirvesi türkiyeye yaptırım avrupa birliği aralık ayı zirvesi brüksel fransa macron borrel açıklama ab liderleri zirvesi başladı kritik zirve başladı türkiye yaptırım türkiyeye yaptırım olacak mı