Türkiye'ye Yönelik CAATSA Yaptırımları Yürürlüğe Giriyor

TAKİP ET

ABD'nin Türkiye'ye yönelik uygulayacağı CAATSA yaptırımları 7 Nisan'da yürürlüğe girecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, CAATSA (Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası) çerçevesinde Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), SSB Başkanı İsmail Demir ile üç kurum yetkilisine uygulanması kararlaştırılan yaptırımların 7 Nisan'da yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, yaptırıma "SSB'nin, Rusya hükümetinin savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasti olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi" sebep olarak gösterildi.

Yaptırım uygulanacak kişilerin; Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz ve Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu olduğu belirtildi.

Bu yaptırımla birlikte, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanması, SSB Başkanı İsmail Demir ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesi öngörülüyor.

Ne Olmuştu

 

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump, CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasına bir süre engel olmuştu.

Fakat ABD yönetimi, geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi tedarik etmesi sebebiyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı ile dört kurum yetkilisine yaptırım uygulanması karar vermişti.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Uyarılarımıza rağmen Türkiye Rusya'dan S-400 sistemi alımını ve denemesini sürdürdü. Türkiye SSB'sine yönelik yaptırımlar, ABD'nin CAATSA'yı tamamen uygulayacağını göstermektedir. Rusya'nın savunma sektörüyle girilen ciddi ticari faaliyetlere tolerans göstermeyeceğiz" şeklinde konuşmuştu.

Türkiye ise Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla "ABD'nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedarikimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye'ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz" diyerek kararı kınamıştı.

Mart ayında, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, verdiği bir demeçte, S-400 konusunda ABD'nin Türkiye'ye karşı tutumunda bir değişiklik olmadığını dile getirmişti.

Satterfield, "Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk fakat bu bir ABD yasası" ifadelerini kullanmıştı.

 

caatsa abd türkiye yönelik yürürlüğe girecek başlayacak 7 nisan yarın başlıyor uygulama uygulanacak açıklama abd dışişleri bakanlığı s-400 rusya tedarik satın alınması türkiye savunma sanayii başkanlığı ssb