Türkler, Beyaz Ete Bile Güç Yetiremez Oldu: Yoksul Milletimizin Yüzde 84'ü Makarna Yiyor

TAKİP ET

Çin virüsünün yol açtığı büyük salgında Türkler, kırmızı etin tadını unuttu. Beyaz ete hatta yumurtaya bile güç yetiremez oldu. Yoksul milletimizin yüzde 84'ü makarna yiyor.

Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre Tüketici Hakları Derneği’nin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hazırladığı "Pandemide Yoksulların Temel Gıdalara Erişimi" başlıklı anket, Çin virüsü salgınının yoksulların temel gıdalara erişiminde yarattığı zorlukları ortaya koydu.

Araştırmada hedef kitle olarak asgarî ücret ve altında geliri olanlar ile herhangi bir gelirden yoksun olanlar seçildi. Anket, 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında, hane halkı büyüklüğü 4 ve üzeri olan 173 kişinin katılımıyla çevrim içi yapıldı.

ENFLASYON YÜKSEK

Söz konusu dönemde, 4 kişilik bir ailenin temel gıda gereksiniminin karşılanması için açlık sınırı 3 bin 267 lira; barınma, sağlık, gıda, bakım ihtiyaçları için gerekli asgarî yoksulluk sınırı ise 11 bin 186 lira olarak tespit edildi.

Katılımcıların yüzde 80’inin borçlu olduğu ankete göre 2020'de Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 3,3 iken Türkiye’deki gıda enflasyon yüzde 20,6 oldu.

ET ŞÖYLE DURSUN, YUMURTA DAHİ YİYEMİYORUZ

Aylık 2 kilo ve üzeri tavuk tüketenlerin oranı yüzde 18,5 iken Çin virüsü salgını sürecinde bu oran yüzde 4’e; balık tüketenlerin oranı ise yüzde 10,4’ten yüzde 2,9’a düştü. Katılımcıların yüzde 16,8’i büyük salgından önce her ay düzenli olarak kırmızı et tüketmediklerini belirtirken bu oran, yani kırmızı et yiyemeyenlerin oranı Çin virüsünden kaynaklanan büyük salgında 2 kat artarak yüzde 31,2‘ye yükseldi. Katılımcıların yüzde 68’i salgından önce yumurtayı günlük tüketirken bu oran bile yüzde 44’e düştü. Yumurtayı haftada bir tüketenlerin oranı ise yüzde 13,3’ten yüzde 21,4’e çıktı.

YOKSUL MİLLETİMİZ NE YİYOR?

Katılımcıların yüzde 43’ü büyük salgından önce, aylık 1 litreden fazla ayçiçek yağı tüketirken bu oran salgın zamanında yüzde 32’ye düştü. Aylık yarım litreden az ayçiçek yağı kullandığını ya da hiç kullanmadığını belirtenlerin oranı da yüzde 27’den yüzde 39’a yükseldi.

Artık yoksulların en az yüzde 84’ü haftada bir veya daha fazla makarna; yüzde 75’i ise bulgur tüketiyor. Katılımcıların yüzde 11,5’i kuru fasulyeyi, yüzde 8,7’si ise nohutu aylık olarak düzenli tüketemediklerini söyledi. Kuru fasulyeyi ayda bir tüketenlerin oranı salgından önce yüzde 13,3 iken salgında yüzde 19,5’e çıktı. Mercimek, makarna, bulgur, şehriye ve pirinç temel besin gıdaları oldu.

ÖNERİLER SIRALANDI

Bunca vahim verinin aktarıldığı söz konusu araştırmada, sonuç olarak şu öneriler sıralandı:

Temel besinde ithalattan vazgeçilerek yerli üretim artırılmalı.

Öncelik şirketlere değil halka verilmeli.

Yoksulların insanca yaşaması için temel besinlerde sübvansiyon uygulanmalı.

Asgarî ücret açlık sınırının üzerine çıkarılmalı, hiçbir kesinti yapılmamalı.

Kısa çalışma, işsizlik maaşı, nakdî ücret desteği çalışılan dönemle eşit olsun.

İşsiz yoksullara hanedeki kişi sayısına göre nakdî ücret desteği sağlansın; elektrik, su, doğalgaz bedelsiz verilsin

Çocuklu hanelere ek desteklemeler yapılsın.

Pandemi yoksulluk açlık enflasyon yüksek enflasyon açlık sınırı yoksulluk sınırı kırmızı et beyaz et balık tavuk ayçiçek yağı OECD Tüketici Hakları Derneği Asgari ücret salgın kısıtlamalar tam kapanma işsizl