Türkler, Mekanda 33'lük Biraya Ortalama 27 Lira Veriyor

TAKİP ET

Neredeyse 7 bin yıldır bizimle olan biraya ilişkin derlenen ilginç veriler...

Mekanlardaki bira satışları, Çin virüsü salgını yüzünden her ne kadar düşmüşse de örneğin "Corona" adlı biranın satışları geçen yıl garip bir biçimde arttı. Tabii bu artışa, söz konusu biranın "Corona" adını taşıması sebep oldu.

Visual Capitalist adlı bir veri kaynağında paylaşılan infografiyle 2021'e ait "Dünya Bira Endeksi" yayımlandı. Ayrıntılı bir haritayla bir şişe biranın 58 ülkedeki ortalama fiyatları karşılaştırıldı. Ayrıca kişi başına düşen bira harcamalarının en çok hangi ülkede olduğu ve insanların gerçekte ne kadar bira tükettiği de veriler arasında.

Yerel bira fiyatları, otel ve bar menülerinden temin edilirken 33'lük bir biranın ortalama fiyatı Amerikan Doları'na dönüştürülmüş. Buna göre Türkiye'de 330 ml bir biranın ortalama fiyatı 3.61 Amerikan Doları, yani yaklaşık olarak 27 Türk lirası.

Öte yandan 2022'de Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'da yine 33'lük bir biranın ortalama fiyatı 11.26 dolar. Bu yüksek fiyat, söz konusu turnuva için ülkeye gelecek turistlere yönelik Çoğunluğu Müslüman olan Katar'da, ithal edilen alkollü içeceklerden yüzde yüz oranında tüketim vergisi alınıyor.

Ortalama bira fiyatının en ucuz olduğu ilk 10 ülke ise şöyle sıralanıyor:

Sıra    Ülke Başkent Bir biranın ortalama fiyatı
1 Güney Afrika Pretoria, Bloemfontein, Cape Town    1.68 $
2 Ukrayna Kıyiv (Kiev) 1.76 $
3 Arjantin Buenos Aires 1.79 $
4 Bosna-Hersek Saraybosna 1.96 $
5 Gana Akra 2.05 $
6 Tunus Tunus 2.09 $
7 Gürcistan Tiflis 2.30 $
8 Kuzey Makedonya    Üsküp 2.34 $
9 Şili Santiago 2.40 $
10 Çekya Prag 2.49 $


Şişe başına sadece 1.68 dolar ile Güney Afrika, en düşük ortalama bira fiyatına sahip. Bu durumda, ülkedeki toplu olarak satın almaya yönelik kültürel normların da en azından kısmî bir payı var.

Kişi Başına Düşen Bira Harcamaları

Türkiye'de bira için kişi başına ortalama 264 Amerikan Doları harcanıyor. Bu da takriben bin 900 Türk lirası demek.

Almanya, sahip olduğu güçlü bira kültürü ve her yıl düzenlenen Oktoberfest kutlamaları sayesinde kişi başına yaklaşık 2.000 Amerikan Doları (14 bin 440 Türk Lirası) harcamayla bu listede başı çekiyor. Almanya'nın hemen ardından gelen Polonya'da ise bira için kişi başına 1.738 dolar harcanıyor.

İnsanlar Ne Kadar Bira İçiyor?

Dünya Sağlık Örgütü'nden elde edilen veriler kullanılarak aşağıdaki görsel hazırlanmış.

Yukarıdaki verilere göre Türkler, yılda ortalama 73 şişe bira tüketiyor.

Haiti'deki insanlar yılda yalnızca dört bira içiyor. Bu durum muhtemelen Haiti'deki insanların daha güçlü alkollü içecekleri tercih etmesiyle ilgili. Çünkü bu ülkedeki alkol tüketiminin yüzde 97'si Rom içkisine ait. 

Bu listenin zirvesinde ise yılda ortalama 468 bira tüketen Çekler var.

Bira Efes Bomonti Tuborg Corona Miller Bar Pub Bira fiyatları Türkiye Ortalama bira fiyatı bira tüketimi Oktoberfest Türkler ne kadar bira içiyor