Türklere Hakaret Eden Finlandiya Başbakan Yardımcısı Özür Diledi

TAKİP ET

Finlandiya Başbakan Yardımcısı Riikka Purra, ülkesindeki göçmenlere yönelik ırkçı sözlerinden dolayı özür diledi.

Finlandiya Başbakan Yardımcısı Riikka Purra, ülkesindeki göçmenlere yönelik ırkçı sözlerinden dolayı özür diledi. Purra, "Türk maymunlar" gibi birçok ırkçı ifade ile aralarında Türklerin de olduğu milletlere ırkçı sözler sarf etmişti. 

Aşırı sağcı Finler Partisinin başı, "mükemmel bir insan olmadığını" söyleyerek "aptalca sosyal medya yorumları" yaptığını belirtti. 

Finlandiya hükûmeti de Finlandiya'da insan haklarına ve eşitliğe güçlü destek verildiğine dair bir açıklama yaptı. 

46 yaşındaki Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Maliye Bakanı'nın 15 yıl önce yaptığı yorumlar arasında "Türk maymunlar" ifadesi, Somalili göçmenler hakkında ırkçı sözler, bir silahı olması hâlinde banliyö treninde insanları vurmakla ilgili şiddet içeren paylaşımlar, Helsinki'de dilencilere tükürmek ve Afrika kökenli çocukları dövmek istemek  gibi ifadeler yer alıyor.

Purra, aktif siyasete girmeden önce yaptığı yorumlarla ilgili, "Bağlamından koparılıp şu anda değerlendirildiğinde, bazı metinler daha da kötü görünüyor. Şiddetin, ırkçılığın ya da ayrımcılığın hiçbir türünü kabul etmiyorum" dedi.

Finlandiya'da iktidarda bulunan Ulusal Koalisyon Partisi, Finler Partisi, İsveç Halk Partisi ve Hristiyan Demokratların liderleri tarafından da insan haklarına ilişkin bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada, "Hükûmet, toplumda eşitliği, hakkaniyeti ve ayrımcılık yapmamayı teşvik etmek için bilinçli bir şekilde çalışıyor. Geçmişi ne olursa olsun herkesin Finlandiya'da kendini güvende ve iyi hissetme hakkı var." ifadelerine yer verildi. 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Litvanya Vilnius'taki NATO zirvesinde hükûmetin "ırkçılığa karşı sıfır tolerans konusunda net bir duruş sergilemesi" gerektiğini söylemişti.

 

Finlandiya Sauli Niinistö Litvanya Vilnius Ulusal Koalisyon Partisi Finler Partisi İsveç Halk Partisi Türk maymunlar Riikka Purra