Türkmen Liderler Bir Arada: 'Türkmenlere Kabinede Yer Verilmemesini Şaşkınlıkla İzliyoruz'

TAKİP ET

Türkmen liderler Irak'ın başkenti Bağdat'ta ortak basın toplantısı düzenleyerek Irak Türklerinin hükümette görmezden gelinmesine tepki gösterdi.

Irak'ta Cumhurbaşkanı seçilen Kürt siyasetçi Abdullatif Reşid, hükümeti kurma görevini Şii "Koordinasyon Çerçevesi"nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'ye verdi.

Sudani'nin aradan geçen 10 günde Türkmenlerin kapısını hiçbir bakanlık koltuğu için çalmaması, Barzani'nin teröristlerinin Kerkük'e dönüşü konusundaki anlaşma iddialarını güçlendiriyor.

Yaşananların ardından Bağdat'ta ortak basın toplantısı düzenleyen Türkmen liderleri, Türkmenlere kabinede yer verilmemesini şaşkınlıkla karşıladıklarını vurguladı.

Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Türkmenlere Kabinede Yer Verilmemesini Şaşkınlıkla Karşılamaktayız"

"Muhammet Şiya El-Sudani başkanlığında Irak hükümetinin kurulması için gösterilen çabaları takdir ettiğimiz bir dönemde, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi olarak El-Sudani’nin ve destekçisi olan siyasi koalisyonların Irak’ta üçüncü ana unsur olan Türkmenlere Bakanlar Kurulu Kabinesinde yer vermemesini şaşkınlıkla karşılamaktayız.

Türkmenler, Irak’ın birlik ve beraberliğini sağlamak adına terör örgütü DEAŞ’ın işgali altındaki bölgelerin kurtarılmasını operasyonlarına katılarak söz konusu bölgeleri şehit kanıyla sulamış olup, büyük mücadeleler kaydetmiştir.

"Türkmenleri Yok Sayma Girişimlerinin Türkmen Bölgeleri Üzerinden Yapılan Pazarlıkların Sonucu Olduğunun Farkındayız"

Siyasi tarafları, tutumlarını ve değerlendirmelerini tekrardan gözden geçirmelerini talep ediyoruz. Türkmenlere yönelik yapılan etnik kimliği yok sayma girişimlerinin bazı siyasi tarafların Türkmenler ve Türkmen bölgeleri üzerinden yaptıkları siyasi pazarlıkların sonucunda olduğunun farkında ve bilincindeyiz.

Oysaki Türkmenler Irak'ın birliğinin teminatıdır. Bundan dolayı Başbakan adayına destek veren siyasi koalisyonları, kendi tarihlerinde böyle bir yanlışın kaydedilmesinden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz, zira bu ülkedeki onurlu yurtseverler kendilerini bu tarihi yanlışlıktan sorumlu tutacaktır.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Misyonunu bu konuya müdahale etmesi ve siyasi taraflara Türkmenlerin kurulacak olan yeni hükümette temsil edilmesi hususunda baskı yapma çağrısında bulunuyoruz."

Uyan Türk Milleti: Türk Kerkük Elden Gidiyor!

türkmen liderler omuz omuza türkmenlere kabinede yer verilmemesini şaşkınlıkla izliyoruz kerkük