Türkmeneli'nde Seçimlerde Tek Liste Çağrısı

TAKİP ET

Türkmeneli'ndeki seçimlere tek listeyle girilmesi çağrısı yapıldı.

Kerkük'te seçimler yaklaşırken Türkmeneli'nde tek listeyle seçime girme tartışmaları yaşanıyor. 

Irak Türkmen Cephesi'nin eski lideri Erşat Salihi ve mevcut yönetim arasında yaşanan tartışmanın vekil listeleriyle ilgili olduğu ileri sürüldü.

Türkmen gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz, "Sayın Erşat Salihi'nin "en önde ben olacağım" çıkışı tamamen hatalıdır. Irak Türkmen Cephesi'nin Erşat Salihi'yi yok sayan siyaseti de aynı şekilde tamamen hatalıdır." ifadelerini kullanarak seçimlere tek listeyle gidilmesi çağrısı yaptı.

Yılmaz, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları dedi:

Kerkük'te ne oluyor? 

Irak, il meclisi seçimlerine hazırlanıyor. Bu süreç içerisinde Kerkük ilk defa yıllar sonra il meclisi seçimlerine gidecek. Bu seçimlerle birlikte Kerkük'ün kaderi belirlenecek, Kerkük'ün idaresini kiminin sağlayacağı bu seçimlerde yüksek oy alacak olan kesim sağlayacak.

Türkmeneli'nde ise seçimlere her seçim olduğu gibi büyük bir önem verilir. Çünkü bu seçimler nüfus ağırlığını ortaya koyabilecek en önemli adımdır. 

Bu satırları yazmayı düşünmesem de, Kerkük Milletvekili olmasını oylarımızla sağladığımız Erşat Salihi'nin açıklamalarına binaen yazmaktayım. 

2021 yılında büyük bir heycanla gittiğimiz seçimlerde Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanlığı görevinden 11 yıl sonra el çektirilen Erşat Salihi ile mevcut yeni Irak Türkmen Cephesi yönetiminin arasındaki çekişmeye şahit olduk. Bu çekişmenin kurbanı ise taraf olmayan halk oldu. Seçimler sayın Erşat Salihi ve Irak Türkmen Cephesi yönetiminin hataları nedeniyle kaybedildi. Hem de büyük bir yenilgi ile.

2021 yılındaki seçimlerde lise başkanı olamayan Erşat Salihi, Irak Türkmen Cephesi'nin listesi lehine çalışmak yerine sadece kendi adaylığına önem vermişti. Aynı şekilde Irak Türkmen Cephesi, kendi adayı olan Erşat Salihi'ye gereken desteği vermemişti. 

Bunlar olunca da halk bunlara tepkisiz kalmadı ve seçimlerde her tarafı cezalandırdı. Erşat Salihi'nin kalesi olan Musalla'dan kendisine 26683 seçmenden sadece 3700 oy çıktı. Irak Türkmen Cephesi'nin oyu ise 79000'den 44000'e geriledi. 

Şimdi yine seçim dönemine girdik ve yine "baş" olma kavgası. Sayın Erşat Salihi, görevde kalmak amacıyla Irak Türkmen Cephesine karşı açıklamalarda bulunarak "ya beni liste başkanı yapın ya da ben oyları bölerim" çıkışında bulundu. 

Irak Türkmen Cephesi ise Erşat Salihi'yi yok sayarak bir bildiri paylaşayarak birlik çağrısı ile birlikte ayrı liste açıklamalarını yok sayıp, kınadı. 

Maalesef kendisini Kerkük'te milliyetçiliğin önderi olarak sanan Erşat Salihi'nin her açıklamasında milliyetçi kimliğe sarılarak, sanki olayların "kişisel çıkarlar" değilde "Türk milliyetçiliğine saldırı" olarak algılanmasına olanak sağlıyor. 

Ancak maalesef açıklamak zorunda kalıyorum bu birer koltuk kavgasıdır. Bu kavganın bedelini ise yüce Türk milleti ağır bir şekilde ödeyecektir. 

Sayın Erşat Salihi'nin "en önde ben olacağım" çıkışı tamamen hatalıdır. Irak Türkmen Cephesi'nin Erşat Salihi'yi yok sayan siyaseti de aynı şekilde tamamen hatalıdır. 

Bu bağlamda Kerkük'te Türk Milliyetçilerinin gerçek fikrini ve görüşünü size açıklamak isterim. 

Irak Türkleri, Sayın Erşat Salihi'nin "başkan ben olacağım" inadı ve Irak Türkmen Cephesi'nin hatalı siyasetinin devam etmesi sonucu seçimlere tek ve bir liste halinde değilde bölünmüş bir liste olarak gidilmesi durumunda "Seçimleri Boykot" seçeneğini kullanacaktır. 

Irak Türkleri, kişisel çıkar ve koltuk kavgalarının Türkmeneli millî mücadelesine verdiği zararı bizzat hissediyor ve bunu 2021 olduğu gibi yine cezalandırmaya hazır. 

Kimse Türk milliyetçiliğini kendi tekeline alamaz, bugün parti başkanı, milletvekili ve herhangi bir koltuğa gelen her yetkili unutmamalıdır ki onlara var eden halkın oylarıdır. 

İlk gün olduğu gibi bugün de "yanlışa taraf olmaktansa, tarafsız kalmayı yeğleriz" çağrımızı yeniliyoruz. Eğer bu tavırlar devam ederse her iki tarafta yanlış taraf olacaktır. 

Türkmeneli yetkililerimizi sağduyuya ve halkın sesini dinlemeye çağırıyoruz. Halk, o veya bunu değil birliği istemektedir. Son derece önemli seçimlerde kişisel çıkarları bir kenra bırakmak önemlidir. 

Bu yüzden hem Sayın Erşat Salihi'ye hem de Irak Türkmen Cephesi yönetimine bu çağrıyı üzülerek yapmak zorunda kalıyoruz:

"Halk size bölünmek için değil birleşmek için görev verdi. Göreve uygun hareket edip tek liste olarak hareket etmek Türkmeneli Millî Mücadelesinin sizlere verdiği birer vazifedir. Tek listenin sağlanmaması durumunda Türk Milliyetçileri olarak seçimleri BOYKOT edeceğiz. 

 

Yılmaz, ikinci yaptığı açıklamada Erşat Salihi'nin konuya ilişkin düzeltmelerini paylaştı:

Seçim verilerinde bir hata olmuş 4 yerine 3 yazılmış. Doğru veri 4700 olacak. 

Sayın Erşat Salihi'nin ekibi benimle iletişime geçerek "ya beni liste başkanı yapın ya da ben oyları bölerim" şeklinde açıklamalarının bukunmadığını. Farklı bir liste amacında olmadıklarını sadece lise başkanlığını talep ettiklerini ama aynı zamanda birlik olunması için bu talepten taviz verilebileceğini belirtti.

Erşat Salihi, gündemdeki tartışmalara istinaden kısa süre önce Twitter'da bir açıklama daha yaptı. Salihi, şunları söyledi:

Biz, Irak Türkmen Cephesi liderliğinde güçlü ve birlik içerisinde bir Türkmen listesi kurulmasını her zaman talep etmişizdir.

Sözlerimizi çarpıtıp, bizi ITC’ye karşıymışız gibi gösterenlere şunu söylüyoruz.

ITC gerçek milliyetçilerin kalesidir. Biz de Cephe’nin savunucusuyuz.

— Erşat Salihi - أرشد الصالحي (@Ersatsalihi) 3 Temmuz 2023

 

Türkmeneli ırak türkmeneli türkmeneli seçimleri ırak ırak türkmen cephesi ırak türkmenleri erşat salihi mustafa kemal yılmaz