Türkmenistan Hükumetini Eleştirdiği İçin Moskova'ya Kaçan Genç, Sınır Dışı Edilerek Türkiye'ye Gönderildi

TAKİP ET

Türkmenistan'da hükumete yoğun eleştirilerde bulunan aktivist bir gencin Rusya'ya yaptığı sığınma talebi reddedilerek Türkiye'ye gönderildi.

Memorial insan hakları örgütü, Türkmenistan'daki rejimi kamuoyunda eleştirmesiyle tanınan Türkmenistanlı bir aktivist Rozgeldy Choliev'in, Rusya'ya yaptığı sığınma talebinin reddedildiğini ve sınır dışı edilerek Türkiye'ye gönderildiğini aktardı.

24 Mart'ta yapılan açıklamada, Türkmenistan'daki baskıcı rejimden korktuğu için ülkesinden kaçan Türkmenistanlı gencin, İstanbul'dan Moskova Sheremetyevo Havaalına'na gittiği, burada Rus yetkililerden yanıt bekleyerek 3 hafta geçirdiği ve geçtiğimiz gün Türkiye'ye sınır dışı edildiği belirtildi.

Moskova merkezli insan hakları grubu ise Choliev'in Türkiye'den Türkmenistan'a iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve böyle bir durum gelişirse ülkesindeki baskıcı rejimden ötürü zulüm göreceğini kaydetti.

Choliev'in pasaportunda geçerli bir Rusya vizesi olmasına rağmen 2 Mart'ta İstanbul'dan Moskova'ya geldiği sırada, Rus göçmen polisi tarafından gözaltına alınarak sınır dışı edilinceye kadar havaalanının göçmenlik bölümünde kaldı.

Karaçay-Çerkesya'da karısı ve çocuğu bulunan Choliev, Kasım ayında da Rusya'ya gelmeye çalıştı ancak Rus havayolu Aeroflot uçağa binmesine izin vermedi.

moskova türkiye ankara istanbul choliev rozgeldy sınır dışı edildi rusya türkiye gönderildi havaalanı göçmen türkmenistan aşkabat berdimuhammedov aktivist eleştiri hükümet eleştirdi insan hakları memorial