Türkmenistan, Türk Keneşine Katılma Kararı Aldı

TAKİP ET

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın Türk Keneşine katılım kararı hakkında görüşme yaptı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın Konsey toplantılarına halihazırda aktif katılımı ve örgütün üye devletleriyle çeşitli yönlerde karşılıklı yarar sağlayan iş birliği nedeniyle ülkenin Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyine (Türk Keneşi) gözlemci olarak katılma kararı aldığını açıkladı.

Konuyla ilgili Türk medyasına röportaj veren Muhammedov, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne gözlemci olarak katılma kararına yol açan koşullardan bahsedecek olursak, Türkmenistan toplantılarında her zaman üst düzeyde aktif rol alıyor. Aynı zamanda ülkemiz de dostane ilişkiler geliştiriyor. Tüm Türk dili konuşan devletlerle çeşitli yönlerde karşılıklı yarara dayalı iş birliğine ve bu nedenle Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyine gözlemci olarak katılmaya karar verdik," dedi.

Devlet Başkanı, Türkmenistan'ın Keneşine gözlemci üyeliğinin bu örgütün faaliyetlerine ve bu çerçevede siyasi, ticari-ekonomik, kültürel-insani ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına duyduğu güveni dile getirdi.

Yaklaşan Azerbaycan-Türkmenistan-Türkiye üçlü zirvesine odaklanan Türkmen Lideri, ülkelerin karşılıklı yarar temelinde ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirdiğini söyledi. Gelecekteki toplantının üç ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine ve yeni yönlere doğru hareket etmesine katkıda bulunacağını belirten Muhammedov, "Öncelikle enerji, ulaşım ve haberleşme gibi stratejik yönlerle ilgili. Doğu-Batı yönünde güvenilir bir ulaşım ve enerji köprüsünün oluşturulmasında Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin ön planda ve aktif konumda olduğuna eminim," sözleriyle kardeş Türk ülkelerine duyduğu güveni dile getirdi.

Röportaj sırasında Türkmen Lider, Türkmenistan'ın enerji, ulaştırma ve ticaret alanındaki en önemli projelerini de tartıştı ve aralarında şu projeleri isimlendirdi:

Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattı, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik nakil hattı ve fiber optik iletişim hattı, Türkmenistan ile Afganistan arasında Serhetabat-Turgundi demiryolu hattının yanı sıra Türkmenistan-Afganistan-Hindistan-Pakistan doğalgaz boru hattı, Türkmenistan’dan Çin’e uzanan doğalgaz boru hattının dördüncü kolu ve Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım yolu.

turkic council Türk konseyi Türk şurası Türk keneşi Türkmenistan Kurbankulu Berdimuhammedov Kırgızistan Kazakistan Macaristan Ukrayna Özbekistan Türkiye konsey şura