Türkmenistan ve Taliban, Sınır Güvenliği Konusunda Anlaştı

TAKİP ET

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ı ele geçiren mürteci terör örgütü Taliban'la iki ülke arasındaki sınırın ve ortak ekonomik projelerin güvenliğini sağlama konusunda anlaşıldığını duyurdu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “30-31 Ekim 2021 günleri, bakanlar kabinesi başkanı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov liderliğindeki Türkmenistan heyeti Afganistan’a iş ziyaretinde bulundu” ifadeleri kullanıldı.

Kabil'i ziyaret eden Türkmen Dışişleri Bakanı Meredov'un, Afganistan Savunma Bakanı Molla Muhammed Yakub ile güvenlik konularının ele alındığı bir görüşme gerçekleştirdiği aktarıldı. Açıklamada, “Görüşmelere Afganistan’ın içişleri bakanı, ulusal güvenlik idaresi başkanı, sınır muhafız servisi başkanı ile Türkmenistan’ın ilgili bakanlıkların temsilcileri de katıldı” ifadeleri yer aldı.

"Ortak Kardeş Sınırının Yanı Sıra, Ortak ve Umut Vaat Eden Ekonomik Projeler"

Görüşme sırasında, güvenlik, istikrar ve sınırdaki işbirliğini sağlamak ve güçlendirmek için çabaların sürdürülmesi gerektiği kaydedilirken Afganistan tarafının bu bağlamda, “ortak kardeş sınırının yanı sıra, ortak ve umut vaat eden ekonomik projelerin güvenliğinin sağlanacağı” sözünü verdiği bildirildi.

Afganistan Savunma Bakanı Yakub’un, “İki ülke arasındaki altyapı ve ekonomik projelerin güvenliğini sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız” ifadesini kullandığı belirtildi.
 
Aşkabat, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik iletim hattı yapımını ilerletiyor.

taliban türkmenistan afganistan sınır raşid meredov molla muhammed yakub sınır güvenliği