Türkmenler, Kerkük'te Türkmen İl Sağlık Müdürünün Görevden Alınmasını Protesto Ettiler

TAKİP ET

Kerkük'ün Türkmen İl Sağlık Müdürü görevden alındı.

Irak Türkmeneli'nde Türkmenler, Kerkük İl Sağlık Müdürü Dr. Nabil Hamdi Boşnak'ın görevden alınmasını protesto etti. 

Türkmen kökenli Dr. Nabil Hamdi'nin görevden alınmasına karşın Erşat Salihi ve Irak Türkmen Cephesi açıklamalarda bulundu. 

 

Kerkük Milletvekili Erşat Salihi'nin açıklamasında şunlar yer aldı:

Kerkük yarın, Sağlık Genel Müdürü Dr. Nabil Hamdi Boşnak'ın görevden alınmasına yönelik haksız kararı reddeden bir protestoya tanık olacak.

Türkmenler protesto ve gösterilere başvurmaya karar verdi ve devam eden ötekileştirme ve dışlamanın sonuçları konusunda defalarca uyardı, ancak dinleyen olmadı.

Barışçıl gösteri anayasal bir haktır ve Kerkük'te meydana gelebilecek herhangi bir saldırı veya güvenlik ihlalinden Bağdat'taki siyasi liderler ve güvenlik güçleri sorumludur.

Dr. Nabil Hamdi

Irak Türkmen Cephesi'nin açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

Irak Birleşik Türkmen Cephesi, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nin Kerkük Valiliği Sağlık Müdürlüğü'nden Dr. Nabil Hamdi Boşnak'ın görevine son verme kararını reddediyor. 

Liste daha önce resmi kanallardan Dr. Nabil Hamdi'yi bu göreve aday göstermişti, ancak Dr. Nabil'in kendisini teyit eden kararname yerine tamamen haksız gerekçelerle görevden alınmasına şaşırdık.

Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri'nin kararı, Türkmen bileşenini federal hükümet ve yerel yönetimler düzeyinde marjinalleştirmeye devam etme niyetini yansıtmaktadır ve Türkmenlerin bu konuda sessiz kalamayacağı bir gerçektir.

Aksine bu eylemin Türkmen halkının moralini bu yıl sonunda yapılacak yerel seçimlere geniş katılımdan vazgeçirmeyi amaçladığını görüyor, ancak halkımızın kazanımlarını korumakta kararlı olduğunu herkese duyuruyoruz. Bu haksız kararların, milli ilkelerimize bağlı kalma konusundaki ısrarımızı ve önümüzdeki seçimlere inşallah en geniş katılımla artıracağından eminiz.

Birleşik Irak Türkmen Cephesi şunları talep ediyor:

1- Dr. Nabil Hamdi'nin görevine son verilmesi ve yerine yenisi belirleninceye ve Sağlık Bakanlığınca uygun görülen şartlara uyana kadar vekil olarak görevde tutulması kararının iptali.

2- Kerkük'ün bileşenleri arasındaki beş yılı aşkın bir süredir askıda olan iş dengesi dosyasının, bileşenlerin haklarını mutlak eşitlik içinde garanti altına alacak şekilde hızlandırılması ihtiyacı.

3- Kerkük vilayetinin, kanunun uygulanma süreci ve ordu, federal ve yerel polis ve Halk Seferberlik Güçlerinin çabaları sayesinde net bir güvenlik istikrarına tanık olduğu bir zamanda, sonuncusu Türkmen işadamı Fateh Sobhi'nin kaçırılması olmak üzere zaman zaman vatandaşların güvenliğini bozan ihlaller yaşandığını bu nedenle olayın aslının ortaya çıkarılmasını ve faillerin adalete teslim edilerek haklarının teslim edilmesini talep ediyoruz. 

4- Kerkük vilayeti, Irak düzeyinde tanınmış idari ve ilmi şahsiyetlerin ve yetkilerin varlığıyla tanınmaktadır, bu nedenle aziz ilimiz dışında kişilere görev verilmemesini talep ediyoruz.

5- Merkezi yönetimin Kerkük ile ilgili kararlarını vilayetin meşru temsilcilerine başvurmadan almaması.

 

Türkmenler ırak türkmen cephesi ırak kerkük kerkük türkmenleri Irak Türkmenleri