Türksat 6A Space X Tarafından Fırlatılacak

TAKİP ET

İlk milli haberleşme uydumuz olması planlanan Türksat 6A'nın Space X tarafından fırlatılacağı bildirildi.

Yazılı açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve Ek Protokolü'nün başlatıldığını bildirdi.

Uydunun üretiminin ve testlerinin 2022 yılı sonunda biteceğini belirten Karaismailoğlu 2023 yılının ilk üç ayı içerisinde fırlatılmasıyla Türkiye'nin haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına gireceğini belirtti.

"Bu bağlamda gerekli çalışma ve hazırlıklar, proje yöneticisi kurum TÜBİTAK UZAY ve diğer paydaşlarla koordineli olarak yürütülüyor" diyen Karaismailoğlu, "Fırlatma hizmeti temini için çok sayıda fırlatıcı firmaların çözüm ve teklifleri titizlikle incelendi. Yapılan değerlendirme ve müzakereler neticesinde hem teknik hem de idari ve mali açıdan en iyi çözümü sunan ABD'de yerleşik Space X firmasının Falcon-9 roketi fırlatıcı olarak seçildi" ifadelerini kulandı.

Bakan Karaismailoğlu açıklamasında "Bu kapsamda Türksat ile Space X firması arasında Türksat 6A uydusunun fırlatma hizmeti temini sözleşmesi imzalandı. Sözleşme aynı zamanda Türksat AŞ olarak fırlatma hizmeti için uydu üreticisi yerine fırlatıcı firmayla doğrudan imzalanan ilk sözleşme niteliğindedir. Söz konusu fırlatıcı hizmet alımı sözleşmesi kapsamındaki faaliyet ve işlemler Türksat AŞ uzman kadrosuyla yürütülecektir" ifadelerine yer verdi.

Türksat 6A Space X Tarafından Fırlatılacak