Tutuklu Gazeteci Müyesser Yıldız Hakim Karşısına Çıkıyor

TAKİP ET

"Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçunu işlediği iddia edilen gazeteciler Müyesser Yıldız ile İsmail Dükel ve onlara söz konusu bilgileri verdiği iddia edilen astsubay Erdal Baran, bugün hakim karşısına çıkacak.

ODA TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve astsubay Erdal Baran'ın yargılandığı davanın ilk duruşması, bugün Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

"Devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlamasıyla karşı karşıya kalan 11 Haziran'dan bu yana tutukluluğu süren gazeteci Yıldız ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazeteci Dükel'in 6 yıl 3'er aydan 17 yıl 6'şar aya kadar hapsi isteniyor.

Zincirleme Suç İddiasının Yer Aldığı İddianame

Astsubay Baran ve onun bilgi sızdırdığı iddia edilen gazeteciler hakkındaki iddianame, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz tarafından hazırlandı.

13 Ekim 2019'da D.Ö isimli kişinin, astsubay Baran'ın, "gizli kalması gereken operasyon bilgilerini sızdırdığı" ihbarı üzerine başlatılan soruşturma kapsamında önce Baran'ın eşi adına kayıtlı telefonun dinlenmesine karar verildi. Bu doğrultuda iddianamede "İhbarda belirtildiği üzere Baran'ın, tanıdığı personel ile kurduğu irtibat sonucu 'devletin askeri hareketlerini tehlikeye sokacak' devlet sırrı niteliği taşıyan bazı bilgileri gazetecilerle paylaştığı tespit edilmiştir" bilgisine yer verildi.

Dinlemede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Libya'da gerçekleştirdiği harekatlara ilişkin bilgiler aktarıldığının tespit edilmesi üzerine Yıldız ve Dükel'in de telefonları dinlemeye alındı. Haklarında işlem yapılan gazetecilerin dijital materyallerine el konuldu. Edinilen belgelerin "gizli bilgi" niteliğinde olup olmadıklarının Milli Savunma Bakanlığına sorulduğu kaydedildi. Bakanlığın cevabında, söz sonusu içeriklerin gizli bilgi niteliğinde olduğu, "GİZLİ (1) ve GİZLİ (2)" olarak kodlandığı bildirildi.

Sanıklar Yıldız ve Dükel'in bu bilgileri basın özgürlüğü için tanımlanan yasal sınırları aşarak kamuoyuna açıkladıkları ifade edilen iddianamede, sanıkların telefon görüşme içeriklerine yer verildi.

müyesser yıldız gizli bilgi hapis cezası istemi ismail dükel hakim karşısına çıkıyor astsubay erdal baran odatv tele1 suriye libya msb tsk