Tütün Endüstrisi Bilim İnsanlarını Fonladı: Sigara İçenlerde Çin Virüsü Olasılığı Düşük Dediler

TAKİP ET

Sigara içenlerin Çin virüsüne yakalanma olasılığının düşük olduğunun iddia edildiği bir makale, bilimsel bir dergide yayımlanmıştı. Ardından söz konusu makalenin yazarlarının, tütün endüstrisi ile olan finansal bağlantıları tespit edildi. Bunun üzerine makale, yayımlandığı dergi tarafından geri çekildi.

Geçen yıl yayımlanan ve sigara içenlerin Çin virüsüne yakalanma olasılığının içmeyenlere göre yüzde 23 daha düşük olduğunun iddia edildiği makale, bazı yazarlarının tütün şirketleriyle olan finansal bağlarının tespit edilmesinin ardından yayımlandığı tıp dergisinden çekildi.

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), akciğer fonksiyonlarını zayıflatması sebebiyle sigaranın solunum yolu enfeksiyonlarının ağır seyretme riskini arttırdığına ilişkin uyarılar yapmıştı. Ancak geçen yılın temmuz ayında European Respiratory Journal tarafından yayımlanan bir makalede, sigara içmenin Çin virüsü sebebiyle hastaneye yatışlarla ilişkili olmadığı ve sigara içenlerin virüsü kapma riskinin çok daha düşük olduğu iddia edildi. Makale, ana akım medyada geniş bir yer buldu.

European Respiratory Journal adlı derginin sonuncu baskısında ise adı geçen makalenin çekildiğine yönelik bir bildirim yer aldı. Guardian'da yer alan habere göre bildirimde, "Yazarlardan ikisinin, makalenin sunulması sırasında muhtemel çıkar çatışmalarını açıklamada başarısız olduğu editörlerin dikkatine sunuldu" ifadeleri kullanıldı.

"Yani, yazarlardan biri (José M. Mier) o dönem tütün endüstrisine sigaranın zararlarının azaltılması konusunda danışmanlık sağlamada mevcut ve süregelen bir role sahipti" açıklaması yapılan bildirimde, ikinci yazar Konstantinos Poulas'un da o zamanlarda Yunan sivil toplum kuruluşu "NOSMOKE"ta baş araştırmacı olduğuna dikkat çekilerek bu STK'nın, tütün endüstirisi tarafından finanse edilen Dumansız Dünya Vakfı'ndan fon alan bir "bilim ve inovasyon merkezi" olduğu vurgulandı.

Yunanistan merkezli NOSMOKE, elektronik sigara ürünleri geliştirmesi ve e-sigara konusunda profesyonel araştırmaları teşvik etmesiyle öne çıkıyor.

Bununla birlikte bildirimde, makalenin geri çekilme kararına yazarların itiraz ettiği de belirtildi. Bunun yanı sıra bildirime, "Editörler ayrıca, katkıda bulunan iki yazarın tütün endüstrisi ile ilgili çıkar çatışmalarını açıklamadaki başarısızlığı dışında, yazarlardan herhangi birinin bilimsel bir suistimal sorunu olmadığını da kabul etmektedir" notu düşüldü.

Çin virüsü koronavirüs covid-19 kovid-19 pandemi salgın korona sigara sigara içenlerde korona sigara içenler sigara içmek maske sigara covid-19 riski sigara korona riski