Tuz Gölü'nde Katliam: Yüzlerce Flamingo Öldü

TAKİP ET

Su kanallarının bentler ile kesilmesi sonucu kuruyan Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo öldü.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da göç yolu ile Tuz Gölü'ne gelen yüzlerce flamingo gölün kuruması nedeniyle öldü. Su kanallarının bentler ile kesilmesinin sebep olduğu kuraklık yüzünden ölen flamingolar drone ile görüntülendi. 3 binden fazla flamingonun öldüğü tahmin edilen görüntüler sonrasında Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç yaşananlar hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

Tunç flamingoların ölüm sebebini vahşi tarımsal sulama ile ilişkilendirerek, “Konya ve Aksaray'dan Tuz Gölü'ne akan kanallara geçen yıl bazı çiftçiler tarafından su bendi yapıldı. Çiftçiler daha önce bu kanallardan tarlalarına su çekerlerdi ama bu defa bendler yaparak kanal sularının göle ulaşmasını tamamen kestiler. Buna bir yandan kuraklık, diğer yandan da yeraltı sularının bilinçsiz ve orantısız kullanımı gibi faktörler eklenince Tuz Gölü yaklaşık dört kilometre kadar çekildi” dedi.

3 Binden Fazla Yavru Öldü

Yavru flamingoların kendileriyle ilgilenmesi gereken yetişkin flamingolarla bir araya gelemediklerini ve bu sebeple aç kaldıklarını belirten Tunç,  “Flamingo yavruları ile bütün yetişkinler hep birlikte ilgilenir. Bir kreş gibidir. Yavruları arasına alır, kıyıdaki sulak alanda beslenmelerini sağlar. Fakat bu sene doğan yavrular, göl suyu kilometrelerce geriye çekilince kıyıya ulaşamadı ve beslenemedi. Böylece binlerce flamingo yavrusu kuraklıktan ve açlıktan öldü. 3 binden fazla flamingo yavrusu feci şekilde telef oldu” diye konuştu.

Uyarıları Dikkate Almadılar 

Tunç, “Katliam göz göre göre geldi. Başta Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, valilikler ve belediyelere defalarca uyarıda bulunuldu, önlem alınması istendi. Ama hiçbiri kulak asmad. Eserinizle övünün ey insanoğlu! Harcayın tüm doğayı! İnsanlığımdan utandım. Gölü besleyen suları kuruttunuz, flamingolar öldü” ifadelerini kullanarak tepkisini gösterdi.

 

yavru flamingo öldü tuz gölü katliam vahşet sulama bentler çekildi tunç fahri