Tuzla'da TIR Dorsesindeki 6 Elektrikli Otomobil Alev Alev Yandı

TAKİP ET

Tuzla'da bayilere dağıtılmak üzere TIR dorsesinde garaja götürülen 6 adet elektrikli otomobil alev alev yandı.

Gece saat 02.15 sıralarında Tepeören Mahallesi Göçbeyli Caddesi üzerinde meydana gelen olayda Tuzla'da bayilere dağıtılmak üzere TIR dorsesinde garaja götürülen 6 adet elektrikli otomobil alev alev yandı.

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale edip söndürdüğü sırada otomobiller yeniden alev aldı. Ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu söndürülen yangın sonrası otomobiller kullanılamaz hale geldi.

DHA'ya konuşan yangını gören çevredeki vatandaşlardan Naci Yıldırım “Patlama sesiyle dışarı çıktık. Trafik kazası gibi bir şey var sandık. En alttaki araç yanıyordu. Daha sonra üste sıçradı. Üstten ön taraflara doğru yayıldı. O arada itfaiye geldi zaten. Buraya gelince yangın başlamıştı. Herhalde yurt dışından gelen arabalar. Oradan dağıtım yapılıyor" diye konuştu. 

Elektrikli Otomobil Tehlikesi

Elektrikli otomobiller "çevreci" olarak görünseler de henüz olası kaza ve yangın durumunda nasıl müdahale edileceği bilinmiyor. 

Yüksek voltaj ve güçlü yanan lityum-iyon batarya gibi konular elektrikli otomobillerin kazalarında müdahaleyi zorlaştırıyor. 

Otomotiv piyasaları uzmanı Autoclub Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ, yangınla ilgili TamgaTürk'e yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Elektrikli bir otomobil durduk yere yanmaz. Dün akşamki yangının ana kaynağı da elektrikli bir otomobil değildir. TIR'dan kaynaklanıp Teslalara sıçramıştır. TIR'dan yangın çıkma ihtimali elektrikli otomobilden daha yüksek. İtfaiye raporlarına bakmak lazım.

Lityum iyon bataryalar yanmaya başlayınca söndürülemiyor. Kendi içindeki bir kimyasal reaksiyonla bir füzyon oluşturuyor, oksijene ihtiyaç yok. Hatta su sıkmak daha da büyümesine sebep oluyor. Şu anda bunu söndürebilen bir şey yok. Yangının bitmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok. Almanya'da ve başka ülkelerde yangın örtüleri üzerine çalışılıyor. Ancak bu da yangını tamamen söndüremiyor sadece başka yerlere sıçramasını engelliyor."

elektrikli otomobil tesla motors tesla tıra tır otomobil yangını