Üç Erkek Yazar Yıllarca Bir Kadın İsmiyle Kitaplar Yazdı

TAKİP ET

İspanya'da düzenlenen Planeta Ödül Töreni'nde yıllardır Carmen Mola olarak bilinen polisiye yazar, ödülünü alması için sahneye çağırıldığında üç erkek yazar sahneye çıktı ve Mola'nın aslında kendileri olduğunu açıkladı.

İspanya'da Carmen Mola adıyla polisiye roman yazan; romanları ekranlara uyarlanan ve zaman zaman röportajlar veren yazarın aslında üç erkek yazar olduğu ortaya çıktı.

70. Planeta Ödül Töreni'nde ortaya çıkan olayda Agustín Martínez, Jorge Díaz ve Antonio Mercero'nun senelerce Carmen Mola ismini kullandıkları anlaşıldı.

Gerçek ise 1 milyon Euro’luk Planeta ödülü, şimdiye kadar anonim kalabilmesi için bir mahlasla yazan bir kadın üniversite profesörü olarak sunulan yazar Mola’ya verildiğinde yazarlar tarafından açıklandı.

Dolandırıcılıkla Suçlandılar

Daha önce Mola’nın 40’lı yaşlarının sonlarında bir profesör olduğu iddia edilmiş ve üç yıl önce İspanyol ABC gazetesine edebiyatla ilgisi olmayan yerleşik bir hayatı korumak için anonimliğe ihtiyaç duyduğu belirtilmişti.

Mola’nın kitapları 200.000’den fazla sattı, on bir dile çevrildi ve Endemol Shine ve ViacomCBS International Studios tarafından televizyona uyarlandı.

Yaşanan olay üzerine, İspanyol feminist yazar Beatriz Gimeno, Carmen Mola kitaplarının tanıtımlarında kadın bir kişilik oluşturdukları için tepki gösterdi ve şu şekilde Tweet attı: “Kadın takma adını kullanmanın dışında, bu adamlar yıllarını röportaj yaparak geçirdiler. Bu sadece bir isim değil; okuyucular ve gazeteciler yıllarca dolandırıldı.”

ispanya edebiyat carmen mola erkek kadın yazar planeta ödül