Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin Aşısından Pankreas Kanseri Hastaları İçin Umut Verici Sonuçlar

TAKİP ET

Covid aşısıyla isimlerini tüm dünyaya duyuran Türk çift, şimdi de pankreas kanseri hastalarına umut olabilir.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech firmasının kanserle mücadele için geliştirdiği mRNA teknolojisi ilk olarak küresel bir pandemiye dönüşen Covid-19 virüsüne karşı kullanılmış ve başarılı olmuştu.

BioNTech'in mRNA teknolojisinin pankreas kanserine karşı kullanıldığı ilk deneyleri umut verici sonuçlar getirdi. Aşının uygulandığı 16 hastanın 8'inin vücudu kansere karşı antikor üretti.

New York Post'un haberine göre Manhattan'daki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde Dr. Vinod Balachandran tarafından yönetilen deneyde elde edilen sonuçlar Pazar günü Chicago'da Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında duyuruldu.

Hastaların Yarısı Antikor Geliştirdi

Ameliyatla pankreas tümörleri alınan ve akabinde kemoterapiye giren hastalara bu müdahalelerden 2 buçuk ay sonra tümörlere göre uyarlanmış mRNA etken maddesi verildi. Bu 16 hastanın 8'si tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdiği gözlendi.

Dr. Balachandran mRNA teknolojisiyle T hücrelerinin kanser hücrelerinden gelen antijenleri tanıması için eğitilebileceğini belirtti.

İlk faz sonuçlarının cesaret verici olduğunu belirten Özlem Türeci ise "Kanser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bunun üstesinden gelmekte kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

uğur şahin özlem türeci pankreas kanseri mrna teknolojisi umut verici sonuçlar