Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye Asturias Prensesi Ödülü

TAKİP ET

İspanya'nın Asturias Prensesi Ödülleri'nde teknik ve bilimsel araştırmalar dalında, Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ödüle layık görüldü.

Çin Virüsü aşısını bulan BioNTech firmasının kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, Dr. Özlem Türeci ve bir grup bilim insanı, İspanya'nın veliaht Prenses Leonor'e ithafen verilen Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Araştırmalar Dalı'nda ödüle layık görüldü.

Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Araştırmalar Jürisi'nin açıkladığı, 2021 Ödülü'ne layık görülen isimlerin arasında, aşının keşfindeki katkıları vesilesiyle Prof. Dr. Uğur Şahin, Dr. Özlem Türeci, Drex Weissman (immünolog) Derrick Rossi (biyolog), Katalin Kariko (biyokimya uzmanı), Philip Felgner (immünolog) ve Sarah Gilbert (aşı uzmanı) yer alıyor.

Jürinin yaptığı açıklamada, "(Kendilerinin) Çalışmaları, global ölçekte sağlığın korunması için temel bilimin öneminin mükemmel bir örneğidir. Temel araştırmalardaki köklü kariyerleriyle, COVID-19 salgınıyla mücadele etmek için etkili aşılar üretmek gibi yenilikçi uygulamalara liderlik ettiler. Hem yeni bir teknoloji olan mRNA'nın geliştirilmesi hem de adenovirüsler bazlı aşıların üretilmesi ve diğer hastalıklara karşı kullanımları için de bir umut yolu açtı" denildi.

Dr. Özlem Türeci'nin "Asturias Prensesi Ödülü'nün sahipleri arasında yer almak bir onurdur. Bilimin asıl hedefini yaşamın iyileştirilmesi olarak tanımlayan bu ödülle değerli bir büyükelçi olarak görülmekten derin bir onur duyuyorum" açıklamasını yaptığı ödülle ilgili Prof. Dr. Uğur Şahin, "Asturias Prensesi Ödülü, bilimin insanlık için bir fark yaratabileceğinin mükemmel bir şekilde tanınması açısından önemli. Araştırmalarımızın ve çalışmalarınızın bu salgına karşı mücadeleye katkıda bulunabildiği ve pek çok kişiye yardım edebildiği için çok minnettarım" ifadelerini kullandı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye Asturias Prensesi Ödülü