Uğur Şahin'den Çin Aşısı Yorumu

TAKİP ET

Ürettikleri aşının Türkiye'ye gönderilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Uğur Şahin Çin aşısı Sinovac'ı da değerlendirdi.

Çin virüsü aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye ile yapılan aşı anlaşmasına ilişkin, "Bu anlaşma çok mutlu ediyor bizi. Türkiye doğduğumuz ülke, anavatanımız. Kalbimizin olduğu yer. Türkiye'deki insanlara yardım edebilecek olmak bizim için büyük mutluluk" dedi.

Çin’den gelen aşıyı da değerlendiren Şahin, "Çin’den gelen aşının da etkili olduğunu görülüyor.  Galiba yüzde 85, yüzde 86 etkisi var. Bu güzel ve etkili bir aşı sayılır. Çin aşısı veya BioNTech aşısı veya başka devletin aşısı diye hiç sakınca olmasın. Çinliler de bu aşıyı uzun bir şekilde deneylerden ve klinik testlerden geçirdi. Mühim olan yeterince sayıda aşı Türkiye’de olması lazım. Şimdiye kadar gördüğüm bütün aşılar iyi etki gösteriyor ve yardım edebilir" diye konuştu.

Uğur Şahin ürettikleri aşının şu ana kadar 1.5 milyon kişiye yapıldığını, bu aşılarda yan etki olarak baş ağrısı, kol ağrısı, biraz yorgunluk ve bazen ateş görüldüğünü ancak bunların bir iki gün içinde gittiğini anlattı. 

Şahin, "Aşının yan etkisi olarak nadir olarak alerji olabilir. Alerji ilk 30 dakikada olabiliyor. O yüzden aşı yapıldıktan sonra 30 dakika sağlık personelinin yanında bulunması gerekiyor. En mühim yan etkisi bu olabilir. 50 bin kişide bir olabilir" dedi.

uğur şahin pfizer biontech aşı çin virüsü covid covid19 covid-19 corona coronavirüs korona koronavirüs çin aşısı sinovac özlem türeci yan etki baş ağrısı alerji