Ukrayna, 1915 Olaylarına İlişkin Herhangi Bir Etkinlik Yapılmasını Yasakladı

TAKİP ET

1915 Olaylarına ilişkin Ukrayna'da herhangi bir etkinlik yapılmasının Ukrayna Hükûmeti tarafından yasaklandığı iddia edildi.

ABD Başkanı Joe Biden da zaten geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları "soykırım" olarak tanımlamış ve başkan seçildiği takdirde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini duyurmuştu. Nitekim bugünkü açıklamasında Biden, 1915 Olaylarını, Türkiye Cumhuriyeti ile ABD'nin stratejik müttefikliğine rağmen "soykırım" olarak tanımladı.

Biden'ın Ermeni yalanlarını Amerikan Devlet Başkanı sıfatıyla dile getirmesi üzerine Türkiye ve kardeş ülke Azerbaycan'dan tepkiler dile getirilmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesini kınadı ve bunun "tarihî hata" olduğunu bildirdi.

Biden'ın küstah açıklamasının ardından Ukrayna'da, 1915 Olaylarına ilişkin herhangi bir etkinlik yapılmasının Ukrayna Hükûmeti tarafından yasaklandığı iddia edildi. 

Ancak Türkiye'nin dostu ve müttefiki Ukrayna, zaten 2020'de, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yapılacak etkinlikleri yasakladığını duyurmuş ve herhangi bir resmî yetkilinin Türkiye'yi "soykırım" ve benzeri ifadelerle suçlamaması için kesin bir talimat vermişti. Bu bakımdan öne sürülen iddianın doğruluğu teyit edilebilir olmakla birlikte henüz yeni bir gelişmeyi yansıtmamakta.

ABD Ukrayna Joe Biden sözde Ermeni soykırımı ermeni 1915 olayları ermeniler ermenistan ermeni yalanları uydurma soykırım Biden ermeni diasporası Azerbaycan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Tayyip Erdoğan