Ukrayna Büyükelçiliği, Kırım Tatar Soykırımı için Devlet Bayrağını Yarıya İndirdi

TAKİP ET

18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımını Anma Günü dolayısıyla Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinde matemi simgeleyen siyah kurdeleli devlet bayrağı yarıya indirildi. 1944 Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 77. yıl dönümü vesilesiyle Büyükelçilikten yayımlanan mesajda, 'Tarihsel gerçeği yeniden tesis etmek adına, uluslararası ortaklarımızı masum kurbanları saygı ile anmaya ve totaliter Komünist rejim tarafından işlenen bu suçu kınamaya davet ediyoruz.' denildi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Soykırımını Anma Günü dolayısıyla devlet bayrağı yarıya indirildi ve siyah kurdeleli Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi.

Yapılan açıklamada, Ukrayna Parlamentosunun (Verkhovna Rada) Stalin rejiminin suçunu Kırım Tatar halkına yapılan soykırım olarak tanıdığını hatırlatan Ukrayna Büyükelçiliği, tarihsel gerçeği yeniden tesis etmek adına, uluslararası ortakları masum kurbanları saygı ile anmaya ve totaliter komünist rejim tarafından işlenen bu suçu kınamaya davet etti.

1944 Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 77. yıl dönümü vesilesiyle Büyükelçilikten yayımlanan açıklamada, mevcut Kremlin rejiminin ve Kırım’daki işgal yönetiminin yine Kırım Tatarlarına karşı teröre başvurduğu belirtilirken, “Kırım’daki baskılar, aramalar, yasa dışı tutuklamalar ve sahte yasal işlemler devam ediyor. Üstelik Kırım Tatar Milli Meclisine uygulanan yasak hala var. Korku atmosferi, fiziksel ve psikolojik baskı, 20.000’den fazla Kırım Tatarı da dahil olmak üzere yaklaşık 40.000 Ukrayna vatandaşını işgal altındaki yarımadayı terk etmeye zorladı.” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’nın, Kırım’da Rus işgalinin son bulması için uluslararası toplumun daha sağlam ve uyumlu çaba sarfetmesi gerektiğine inandığının vurgulandığı açıklamada, “Ukrayna, Rusya Federasyonu’nu geçici olarak işgal edilmiş Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarında ve Sivastopol şehrinde insan hakları ihlallerine son vermeye, tüm siyasi tutsakları derhal serbest bırakmaya ve uluslararası hukuk gereği Rusya Federasyonu’nun işgalci bir devlet olarak tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor. Aynı zamanda Ukrayna Tarafı, uluslararası hukuka saygıyı ve Ukrayna’nın Kırım üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmeye yardımcı olmak için uluslararası topluluğun daha sağlam ve uyumlu çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Büyükelçisi aynı zamanda sosyal medya hesabında şöyle bir açıklamada bulundu: "Bugün Kırım Tatar sürgününün kurbanlarını saygı ile anıyoruz. Zaman aşımı tanımayan insanlığa karşı işlenen bu suç 77 sene önce Stalin rejimi tarafından işlendi. Matemi simgeleyen siyah kurdeleli bayrak yarıya indirildi. Ukrayna Parlamentosu bu sürgünü soykırım olarak tanıdı." 

kırım ukrayna soykırım sürgün stalin komünizm rusya