Ukrayna Büyükelçiliğinin Bulunduğu Sokağa Kırım Tatar Kökenli Bilim İnsanının İsmi Verilecek

TAKİP ET

Ankara'da Ukrayna Büyükelçiliğinin bulunduğu sokak Kırım Tatar kökenli ünlü Ukraynalı bilim insanı Ahatanhel Krymsky' nin adını taşıyacak. Bunun yanı sıra Ankara'da Ukrayna Parkı'nın da açılacağı bildirildi.

Bu yıl doğumunun 150. yıl dönümü kaydedilen Kırım Tatar kökenli ünlü Ukraynalı bilim insanı, Türkolog Ahatanhel Krymsky'nin adı Ankara’da Ukrayna Büyükelçiliğinin bulunduğu sokağa verilecek. Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Ukrayna Ankara Büyükleçisi Andrii Sybiha, “Türkiye’deki son haftama güzel haberlerle başlıyoruz. Ahatanhel Krymsky sokağı olacak! Başkentin sokaklarından birine bu yıl doğumunun 150. yıl dönümünü kaydettiğimiz Agatangel Krımskiy’in adının verilmesi ile ilgili başvurumuza Türkiye tarafından olumlu cevap aldık.” ifadesini kullandı.

Ukrayna Parkı da Açılıyor

Sybiha, ünlü Ukraynalı bilim insanının adının Ukrayna Büyükelçiliğinin bulunduğu sokağa verileceğini kaydetti. Bunun yanı sıra Ankara’da Ukrayna Parkı’nın da açılacağına ilişkin karar alındığını ifade eden Sybiha, parkın şu an düzenleme aşamasında olduğunu belirterek, daimi destek ve yardımları için Türk tarafına şükranlarını sundu.

Ünlü Türkolog Ahatanhel Krymsky

Babası Kırım Tatarı, annesi Ukraynalı olan Krymsky, lise öğrenimini Ostroh Lisesi’nde ve Kiev Pavlo Halahan Koleji’nde tamamlamış; daha sonra Moskova Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü (1894) ile Moskova Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesini (1896) bitirmiştir. 1896-1898 yılları arasında dil öğrenmek ve araştırma yapmak üzere Suriye ve Lübnan’da bulunmuş ve ardından 1900’de Profesör olmuştur. 1898-1918 yıllarında Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsü’nde çalışmış; burada Doğu dilleri (Arapça, Farsça ve Türkçe) ve edebiyatları dersleri vermiştir. Drevnosti Vostoçnıye (Oriental Antiquities) dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Çarlık rejiminin dağılmasının ardından Ukrayna’ya dönmüştür. Ukrayna Bilimler Akademisi’nin kurucuları arasında yer alıp 1918-1941 yıllarında Kiev Üniversitesi’nde çalışmıştır. 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyası’nın Türkoloji Repressiyası politikasıyla baskı altına alınmış ve 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edilmiş ve burada hapse atılmıştır. 1942’de ise hapishanede hayatını kaybetmiştir.

ukrayna büyükelçi kırım türkolog