Ukrayna'da Batağa Saplanan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov Ankara'ya Geliyor

TAKİP ET

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye'ye geliyor.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Şubat ayı sonunda Ukrayna'yı işgale kalkışmasının üzerinden aylar geçti. Başkent Kiev'i ele geçirme hedefiyle topyekûn bir saldırı yapan Rus ordusu, Ukrayna'nın kararlı savunması karşısında ağır kayıplar vererek savaşın ilk muharebesini kaybetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'in "Kiev muharebesini kazandık" diyerek duyurduğu zaferin ardından yeniden toparlanmaya çalışan Rus ordusu, komuta kademesinde yapılan değişikliklerin ardından Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine saldırı başlattı.

Donbas Savaşı Başladı


Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'da pek çok kez sivilleri hedef alan saldırılar düzenleyen Rus ordusu, Ukrayna makamlarının açıklamassına göre 30 binden fazla askeri personel ve çok sayıda uçak, helikopter ve muhtelif askeri araçlar kaybetti.

Savaşın başlamasının ardından diplomatik alanda da zor duruma düşen Rusya, savaş öncesinde Moskova'ya karşı parçalı ve farklı tavırlar takınan Avrupa'yı, karşısında neredeyse tamamen yekpare halde buldu. Batılı ülkelerin Rusya tehdidi karşısında birlik görüntü vermesiyle daha önce NATO üyeliğine karşı şüpheleri olan İsveç ve Finlandiya ittifaka katılım başvurusu yaptı.

İki ülkenin ittifaka katılabilmesi için tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor. Bununla birlikte Türkiye, iki ülkenin üyelik görüşmelerini güvenlik endişeleri nedeniyle veto etti.

Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya Girişine Veto

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya Girişini Onaylamak İçin Talepleri Sızdırıldı


NATO ülkelerine karşı İsveç ve Finlandiya'nın katılım başvurusu, Rusya'ya karşı ise Moskova için tam bir bataklık haline gelen Ukrayna savaşıyla eli güçlenen Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki terör gruplarının kökünü kazımak üzere harekete geçmeye hazırlanıyor. Ankara kulisleri, Türk ordusunun Fırat'ın batısında YPG varlığı bırakmamak üzere geniş çaplı bir harekat başlatacağı iddiaları ile çalkalanıyor.

Erdoğan'dan Harekat Mesajı: Güvenlik Endişelerini Gidereceğiz


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey, Lavrov 8 Haziran'da Türkiye'ye yapacağı ziyareti öne çekerek yarına aldı. Lavrov'un ziyaretini öne çekmesine neden olan ve masaya yatırılacak konular arasında Türkiye'nin Suriye'ye düzenleyeceği harekatın da bulunduğu bildirildi.

Ayrıca 9 Haziran'da da Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Türkiye'ye ilk ziyaretini yapacak. Ankara kısa bir süre önce Almanya ve Fransa'ya terör örgütlerinin iki ülkede rahatça gösteri yapması nedeniyle nota vermişti. Bu konunun da görüşüleceği ifade ediliyor.

Türkiye, Fransa ve Almanya'ya Nota Verdi

ukrayna batağa saplanan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov türkiye ankara geliyor suriye harekat