İşgalci Rusya, Ukrayna'da Nükleer Enerji Santralinin Yakınına İHA ile Saldırdı

TAKİP ET

Ukrayna'nın Kherson bölgesinde yer alan Khmelnitsky Nükleer Santral bölgesinin yakının büyük patlamalar meydana geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yaptığı açıklamada patlamaların bölgede bazı saha dışı radyasyon izleme istasyonlarının elektriğini geçici olarak kestiğini ifade etti. Zelenski ise yaptığı açıklamada Rusya'nın asıl hedefinin santral olduğunu ifade etti.

İşgalci Rusya, insansız hava araçları (İHA) ile Ukrayna'nın Kherson bölgesinde yer alan Khmelnytskyi Nükleer Enerji Santrali yakınına saldırı düzenledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Volodimir Zelenski'den konuya ilişkin açıklamalar geldi.

'Bir Dahaki Sefere Bu Kadar Şanslı Olamayabiliriz'

Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Gözlemcisi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Khmelnytskyi Nükleer Enerji Santrali yakınında meydana gelen güçlü patlamaların tesisin pencerelerine zarar verdiğini, ancak tesisin faaliyetlerini veya şebekeyle bağlantısını etkilemediğini söyledi.

Ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), patlamaların bazı saha dışı radyasyon izleme istasyonlarının elektriğini geçici olarak kestiğini de ekledi.

IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi,  "Alandaki çok sayıda pencerenin tahrip edilmiş olması, bunun ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Bir dahaki sefere bu kadar şanslı olmayabiliriz" dedi.

Zelenski'den Açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

''Gece boyunca Rus insansız hava araçları Khmelnitskyi bölgesindeki Slavuta şehrine saldırdı. Onları düşürdük, ancak parçalar pencereleri, kapıları ve çatıları parçaladı. İki düzine kent sakini zarar gördü. Gerekli yardımı aldılar.

Ancak Khmelnytskyi Nükleer Enerji Santrali, Rus insansız hava aracının bu saldırısının en muhtemel hedefiydi. Patlamların etkisi santralin camlarını da kırdı.

Bir nükleer enerji tesisinin yakınında gerçekleşen bu saldırı, tüm ortaklarımıza Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmenin önemini ve Rusya'nın küresel yaptırımları aşma yollarına sahip olmasının yarattığı tehlikeleri bir kez daha hatırlatmaktadır.

Rus teröristlerin savaş uçaklarında kullandıkları bileşenlerin birçoğu Batılı şirketler de dahil olmak üzere çeşitli yabancı şirketlerden gelmektedir. Bu nedenle yaptırımların etkinliği pratikte terörizme karşı savunma anlamına gelmektedir.''

 

ukrayna rusya nükleer santral saldırı iha