Ukrayna'dan Mayın Açıklaması: Karadeniz'deki Mayınlar Rusya Tarafından 2014 Yılında Kırım'da Ele Geçirildi

TAKİP ET

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal ettikten sonra ele geçirdiği mayınları Karadeniz'e bıraktığını açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik işgal hareketinin başından bu yana işgalci Rusya'nın deniz kuvvetlerinin Karadeniz’deki yasa dışı faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirtti.

Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, “Rusya, sivil gemilerinin ele geçirilmesi ve vurulması, denizden Ukrayna’ya füze atılması ve bunun yanı sıra deniz mayınlarını kontrolsüz sürüklenen mühimmat olarak kullanarak yeni korsanlık yöntemi icat etti” ifadeleri yer aldı.

Ukrayna'nın belirttiği inceleme sonuçlarına göre, Karadeniz’de bulunan mayınlar, 2022 yılının başında Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait mühimmat arasında kayıtlı değil.

Açıklamada, “İlgili mayınlar, 2014 yılında Ukrayna’ya ait Akyar (Sivastopol) kentinin işgali sırasında Rus silahlı kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Böylece Rusya, 2014’te ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, provokasyon yapıyor ve uluslararası ortakların gözünde Ukrayna’yı kasten itibarsızlaştırmaya çalışıyor” denildi.

İşgalci Rusya’nın kasıtlı olarak sürüklenen mayınları Karadeniz ve Azak Denizi bölgesindeki sivil denizciliği tehdit eden, ayrım gözetmeyen fiili silahlara dönüştürdüğünü vurgulayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bilgilerin Uluslararası Denizcilik Örgütüne iletildiğini kaydetti.

ukrayna mayın karadeniz mayın karadenizdeki mayınlar ukrayna dışişleri bakanlığı