Ukrayna'dan Tahliye Edilen Türk Vatandaşı TamgaTürk'e Konuştu: Türkiye Bazı Konularda Sınıfta Kaldı

TAKİP ET

Rus emperyalizmi dişlerini Ukrayna'ya geçirirken, Ukrayna'da kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi çeşitli tartışmalara sebep oldu. Devlet nezdinde tahliyelerin başarılı bir şekilde yürütüldüğü ileri sürülürken Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları ise tepkili.

TamgaTürk'e konuşan N.K., elçiliğe kendi imkanlarıyla gittiklerini ve Türkiye'nin bazı konularda sınıfta kaldığını söyledi. N.K. uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra Türkiye'ye güvenle ulaşabildi.

Savaşın Ortasında Kalan Aile TamgaTürk'e Konuştu: Burası Bizim Vatanımız ve Sonuna Kadar Savunacağız



İstanbul'da Yaşayan Ukraynalılar TamgaTürk'e Konuştu: Putin, Hasta Ruhlu Bir Diktatör



TamgaTürk'e Konuşan Bir Ukraynalı: İnsanlar Rusları Elleriyle Parçalamaya Hazır



TamgaTürk: Ukrayna’da şu anda neredesiniz?

N.K.: 21 ve 26 Şubat arasında Mashynobudivna Street tarafında Beresteiska metro istasyonuna birkaç dakika uzaklıkta bir binada kalıyorduk. 26 Şubat tarihinde ise çatışma sesleri artınca ve bombalamanın bulunduğumuz yere yaklaşmasıyla Kiev Türk Büyükelçiliğine gitmeye karar verdik. 2 Mart Çarşamba itibarıyla da Türkiye’ye giriş yaptık. 

TamgaTürk: Rus saldırısı olan bir bölgede bulundunuz mu?

N.K.: Evet bulunduk. Beresteiska metrosunun çok yakınında büyük bir patlama oldu ve o sırada oraya yakın bir binanın odasında kalıyorduk.

TamgaTürk: Türk makamlarına ulaşmakta zorlandınız mı? 

N.K.: Kesinlikle zorlandık. Savaş olduğu sırada bazı numaralar yayımlandı. Bu numaraları arayıp isimlerimizi bilgilerimizi yazdırmak istiyorduk. 24 Şubat tarihinde hem e-posta yoluyla hem de arama yoluyla ulaşmaya çalıştığımız yetkili makamlara hiçbir şekilde ulaşamadık. En sonunda işlerin ciddiye bindiğini duyduğumuzda kendi imkanlarımızla otostop çekerek Türk Büyükelçiliğine ulaşmayı başardık. 

TamgaTürk: Sığınağa inmeniz gerekti mi?

N.K.: Kaldığımız otelde devasa bir sığınak vardı ve oldukça da korunaklıydı. Erkek arkadaşımlaydım ben ve ilk günlerde sığınağı kullanmaya ihtiyacımız yoktu ancak zamanla çatışmalar arttıkça yoğun saatlerde sığınağa iniyorduk. 

TamgaTürk: Yaşananlar hakkında ne hissediyorsunuz?

N.K.: Ne hissetmem gerektiğini bilmiyorum ama sanırım en çok hissettiğim şey öfke. Rusya’nın siyasi bir gövde gösterisi yapmak amacıyla saldırı yaptığı Ukrayna’da bir insanlık dramı yaşanıyor. Aileler dağılıyor, en kötüsü de psikolojik olarak insanlar büyük yaralar alıyor. Çok fazla söyleyecek bir sözüm yok açıkçası. Dillerini bilmesem de Ukrayna’daki insanların acılarını gözlerinden anlayabiliyorum. Bunun en kısa süre içinde en az hasarla atlatılmasını umuyorum. 

TamgaTürk: Türkiye’ye tahliye ile ilgili son durum nedir? Gelişme var mı?

N.K.: Türkiye bazı konularda sınıfta kaldı maalesef ki. Biz Kiev’in merkezine yakın bir lokasyonda bulunduğumuz için elçiliğe ulaşmak daha kolaydı ancak çok daha uzak yerlerde kalan kişiler kendi imkanlarıyla bazıları yürüyerek bazıları ise bizim gibi otostop çekerek güvenli bölge olarak görülen yere gelmeye çalıştı. Türk yetkililer bu konuda hiçbir şey yapmadı. Kendi imkanlarınızla Türk Büyükelçiliğine ulaşın dediler bize. Günlerce oraya sığınan insanlarla sohbet ettik, konuştuk. Çoğunun maddi durumu iyiydi ancak nakit para çekemediğimiz için yiyecek konusunda sorun yaşadık. Büyükelçilikte 5-6 gün kalanlar da vardı. Ancak toplamda 2 kez yemek verildi. Yüzlerce insan tek bir odada yerlerde yattı. Biz daha konforlu sayılabilecek halıfleks bir yüzeyde yatıyorduk ancak bazı kişiler elçilğin girişinde yer alan beton yerlerde karton üstünde yatmak zorunda kaldı. Bunlar korkunç şeyler. Bizim kulağımıza bazı katlarda boş odaların olduğu duş sisteminin oludğu geldi ancak bize hiçbir hizmet sunulmadı. Her şey aceleye geldi ve sürekli bir yerden bir yere koşturmak zorunda kaldık. Bu insanı bedenen olduğu kadar mental olarak da oldukça zayıflattı. Bize tren ve tahliye uçağı konusunda pek doğru şeyler söylenmedi. Ne tren ne de THY tahliye uçağı Türkiye vatandaşları için ayrılmıştı. Her iki araçta da yabancı uyruklu insanlar vardı. Bunun olması sorun değil ancak ‘Türk hükümeti Türk vatandaşına özel tren ayarladı, özel uçak ayarladı’ haberleri tamamen yalan. 

TamgaTürk: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

N.K.: Orada kalan binlerce Türk ve yabancı uyruklu insan halen kurtarılmayı bekliyor. Yardıma ihtiyaçları var. Ukraynalı kadın mülteciler hakkında söylenen iğrenç şeyler ise suç sayılmalı. Konu hakkında fikri olan konuşuyor ve bu benim sinirimi çok bozuyor. Bunun bir cezası olmalı, klavye başına geçen ‘ee oraya gitmeseydiniz, zaten günlerdir uyarılar var neden gittiniz, hemen dönseydiniz neden orada kaldınız’ gibi aptalca yorumları yapan kişilerin bile bu acıyı yaşamasını istemem ancak bu tarz kötü düşüncelere sahip insanların en ağır cezayı çekmesi gerektiğini düşünüyorum.

tamgatürk ukrayna tahliye rusya ukrayna savaşı türk vatandaşları rus işgali rusya