Ukrayna ile Beraber 6 Ülke Daha AB'nin Belarus'a Yönelik Yaptırımına Katıldı

TAKİP ET

Ukrayna ile beraber 6 ülke daha AB'nin Belarus'a yönelik yaptırımına katıldı.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve 6 ülkenin daha Belarus yönetiminden 40 kişiye uyguladığı yaptırımlara katıldığını açıkladı.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada; Ukrayna, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'in konseyin Belarus'a yönelik yaptırım kararına katıldığı belirtildi. Açıklamada, AB'nin bu kararı memnuniyetle karşıladığı aktarıldı.

Belarus cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şaibeli olması ve ardından düzenlenen proteston gösterilerinde Belarus yönetiminin insan hakları ihlalleri nedeniyle ükeye yaptırımlar uygulandı.

Yaptırımlar kapsamında Aleksandr Lukaşenko'nun da dahil olduğu pek çok isimin AB ülkelerine girmeleri yasaklandı ve Avrupa banka hesapları dondurulacak.

Belarus'ta, Aleksandr Lukaşenko'nun tekrardan seçildiği 9 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının tahrif edilmesine karşı kitlesel protestolar devam ediyor. Yetkililerin barışçıl protestoculara karşı orantısız güç uygulaması uluslararası arenada geniş tepki topluyor.

31 yaşındaki Roman Bondarenko'nun protestolar sırasında kimliği belirsiz maskeli adamlar tarafından kaçırılıp işkenceye uğramasının ardından 12 Kasım'da Minsk'teki bir hastanede hayatını kaybetmesiyle ülkede yeni bir hükümet karşıtı protesto dalgası patlak verdi. Olayın sorasında, aktivisti anma eylemleri Belarus'ta başladı.

lukaşenko ab yaptırım ukrayna izlanda norveç karadağ seçim protesto