Ukrayna İşgalinin Rusya'ya Doğrudan Maliyeti 82 Milyar Doları Buldu

TAKİP ET

İşgalci Rusya, bütçesinin dörtte birini Ukrayna işgaline harcadı.

Forbes’da yayımlanan makaleye göre işgalci Rusya'nın Ukrayna'daki işgale doğrudan harcamaları yaklaşık 82 milyar dolar oldu.

Forbes makalesinde bu tahminin, sadece askeri operasyonları desteklemek için gerekli olan doğrudan harcamaları içermekte olduğu, istikrarlı savunma harcamalarını veya yaptırımlar nedeniyle uğranan ekonomiyle ilgili kayıpları içermediği belirtildi.

İşgalci Rusya'nın 2021’de tüm bütçe gelirleri ise 340 milyar dolardı. Yani işgalci Rusya Federasyonu geçen yılki gelirlerinin dörtte birini şimdiden askeri operasyonlara harcadı.

İşgalci Rusya en büyük harcama kalemlerini 28.7 milyar dolar ile ordunun ihtiyaçlarına, 20.8 milyar kayıp teçhizata, 15.6 milyar dolar ile askeri personel maaşlarına ve 14,1 milyar ile füze kullanımına harcadı.

İşgalci Rus ordusu Ukrayna üzerine 4.000’den fazla füze fırlattı, bunlardan birinin ortalama maliyeti 3 milyon dolar, ayrıca topçu sistemleri için de 6.6 milyar dolar harcadı.

Forbes “Rusya Federasyonu’nun federal bütçesinde petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirler azalıyor. Rusya, Kuzey Akım yoluyla arzın durmasının ardından Avrupa gaz pazarının çoğunu çoktan kaybetmiş durumda. Rus petrolüne yönelik yaptırımlar da Aralık ayından itibaren uygulanmaya başlayacak.”  dedi.

İşgalci Rusya için sonbaharda savaş harcamaları iki katına çıktı. Savaşın şu andaki maliyeti ayda en az 10 milyar dolar şeklinde ilerliyor.

rusya ukrayna ukrayna işgali ukrayna savaşının maliyeti