Ukrayna Krizinde Yalancı Bir Siyasî Çözüm Umudu: Putin'e Diplomasi Şansı

TAKİP ET

Avrupa liderlerinin Ukrayna krizinde devreye girmesiyle yalancı bir siyasî çözüm umudu yeniden peydahlandı. Paris'te Macron ve Merkel ile görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy, "Putin'in de katılacağı dörtlü zirveye hazırım" dedi.

İşgalci Rusya, Ukrayna sınırında ve 2014'ten bu yana işgal altında tuttuğu Kırım’da bulundurduğu asker sayısını arttırınca ABD ve NATO da Rus tehdidine karşı önlem alma yolunu tuttu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy da bu bağlamda Paris’e giderek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki liferin görüşmesine, Almanya Başbakanı Angela Merkel de video konferans ile katıldı.

Üçlü zirvede Rusya'ya diplomasi şansı tanınırken Zelenskıy, Putin'in de katılacağı dörtlü görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Yeni bir zirve fikriyle beraber Ukrayna krizinde işgalci Rusya ile topyekûn savaş ihtimali azalırken buna karşılık siyasî çözüm sürecini canlandırma umudu yeniden doğdu.

Öte yandan Ukrayna krizine çözüm bulmak amacıyla Ukrayna, Almanya, Fransa ve Rusya'nın oluşturduğu Normandiya Dörtlüsü, 2019'un Aralık'ından bu yana toplanmadı.

Ukrayna krizi Donbass Donbas Kırım Rusya işgal işgalci Rusya Avrupa Ukrayna Zelenski Zelenskıy Zelenskiy Putin Macron Merkel Fransa Almanya Normandiya Dörtlüsü