Ukrayna, Mütekabiliyet Esası Gereğince Rus Diplomatların Ülkeyi Terk Etmesini İstedi

TAKİP ET

Rus diplomatların Ukrayna'yı terk etmeleri istenirken bu karar, mütekabiliyet esasına dayandırıldı. Zira bu sabah, Ukraynalı bir konsolos Rusya'da gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Büyükelçiliğindeki Rus diplomatların Ukrayna'yı derhal terk etmelerini istedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın St. Petersburg Konsolosu Aleksandr Sosonyuk’un "Rusya'ya ait gizli bilgileri toplamak" suçlaması ile gözaltına alındığını belirtmişti.

Ukraynalı konsolosun gözaltına alınmasının ardından Ukrayna ile Rusya arasında başlayan hareketlilik devam ediyor. FSB, Ukraynalı konsolos Sosonyuk’un gözaltına alındığı anların görüntülerini yayımlayarak Sosonyuk’a “suçüstü yapıldığını” ifade etti. FSB tarafından yayımlanan görüntülerde, dün akşam St. Petersburg’taki bir restoranda Sosonyuk ile Rus vatandaşı olduğu açıklanan bir kadın görüşme gerçekleştirirken Rus istihbarat elemanlarının masaya yaklaştığı ve konsolosun boğazından tutarak gözaltına aldığı görülüyor. Masanın üstünde bir adet harici bellek olduğu da görülürken FSB, söz konusu görüşmede güvenlik güçleri ile FSB’nin veri tabanında bulunan gizli bilgilerin teslimatının yapıldığını ve konsolosun suçüstü yakalandığını savundu. Masadaki harici bellek, istihbarat elemanlarınca parmak izlerinin karışmaması için özel bir eldivenle alınarak bir poşete konuldu. Ardından gözaltı merkezine götürülen Ukraynalı konsolosa suçlamaların yöneltildiği anlar da kayıt altına alındı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Sosonyuk’un sınır dışı edildiğini duyurmasının ardından Ukrayna da Sosonyuk’un ülkeye döneceğini belirterek Rusya’ya aynı şekilde karşılık verileceğini açıklamıştı. Buna göre Ukrayna'nın, Rus diplomatlara yönelik bir misilleme hazırlığında olduğu duyurulmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin yaptığı açıklamada, "Mevcut uygulamaya uygun olarak ve karşılıklılık ilkesi temelinde Ukrayna tarafı Rus diplomatlara yönelik misilleme hazırlığında" diyerek bu kararın meşru gerekçesini sunmuş, öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleg Nikolenko da Rusya'nın hamlesini "provokasyon" olarak nitelendirmişti.

Ukrayna Rusya Mütekabiliyet esası diplamatlar Rus diplomatlar Sosonyuk St. Petersburg Ukrayna Konsolosu Aleksandr Sosonyuk FSB Rusya Federal Güvenlik Servisi Yevhen Yenin Aleg Nikolenko Rusya Büyükelçiliği Ukray