Ukrayna: Rusya 10 Kez Ateşkesi İhlal Etti

TAKİP ET

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların Donbas bölgesinde geçtiğimiz gün, 10 kez ateşkes ihlali yaptığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya ile yaşanan Donbas krizi ve NATO'nun kuruluşunun 72’inci yıl dönümü sebebiyle bir açıklama yayımladı. Söz konusu açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin son yıllarda “Avrupa’nın kalkanı” haline geldiğini belirten Homçak, Avrupa’nın uluslararası hukukla tanınan sınırlarının 2014’te Rusya tarafından ihlal edildiğini, Ukrayna'nın ise son yıllarda Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli katkı sağladığını dile getirdi.

Geçtiğimiz Gün 10 Sefer Ateşkes İhlali Yapıldı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, ülkenin doğusunda bulunan Donbas bölgesinde geçtiğimiz gün, Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların 10 sefer ateşkes ihlali yaptığı aktarıldı.

Homçak, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırına ve Kırım'a askeri sevkiyat yaptığını belirtmişti ve Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi ise Rusya'nın Ukrayna'ya karşı “geniş çaplı" provokasyona hazırlandığını öne sürmüştü.

Genişletilmiş Fırsatlar Ortağı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Basın Servisi'nden yapılan açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin NATO ile iş birliğine değinen Homçak, Ukrayna dışında Avustralya, Gürcistan, Ürdün, Finlandiya ve İsveç’in de NATO “genişletilmiş fırsatlar ortağı" statüsüne sahip olduğunu vurguladı.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgal ederek, ‘kanlı bir savaş’ başlattığını ifade eden Homçak, “Devletimizin NATO’ya dahil olması yalnızca Ukrayna’yı değil, aynı zamanda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünü de güçlendirir. Son yıllarda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Avrupa’nın gerçek bir kalkanı haline gelirken, ülkemiz ise Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ukrayna Yeni Tatbikatlara Hazırlanıyor

Ukrayna ordusunun 2021’de ülke sınırları dışında 15 çok uluslu tatbikatta görev alacağını, öte yandan, ülkede dokuz tatbikat yapılacağını bildiren Homçak, “Kosova ve Afganistan'da NATO liderliğindeki uluslararası barış ve güvenlik operasyonlarına katılmaya devam ediyoruz. Irak’taki operasyonlara (misyonlara) ve Akdeniz’deki ‘Deniz Muhafızları’na katılma konusu da değerlendiriliyor” dedi.

rusya donbas ukrayna donbass 10 kez sefer ateşkes ihlali ihlal yaptı açıklama ukrayna genelkurmay başkanı dedi ruslan homçak kırım sevkiyat tatbikat kiev askeri hareketlilik yığınak