Ukrayna ve Fransa Dışişleri Bakanları, Rusya'nın Askerî Hareketliliğini Görüştü

TAKİP ET

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerî hareketliliğini ele aldı.

Ukrayna-Rusya sınırında gerginlik giderek artarken Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Fransız mevkidaşıyla telefon diplomasisi yürüttü. Gündemlerinde Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerî hareketlilik vardı. 

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, söz konusu görüşmede Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne Fransa'nın destek verdiğini belirtti. 

İşgalci Rusya'nın Ukrayna sınırlarında askerî varlığını arttırmasını, Fransa'nın da endişeyle takip ettiğini bildiren Kuleba, "Normandiya formatını aktif ve sonuç verici olarak sürdürmek konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı. 

Son Gelişmeler

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik uluslararası hukukla bağdaşmayan saldırgan tutum ve hamlelerine ilişkin Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada da NATO müttefikleri ile bu konunun görüşüldüğü duyurulmuştu. Ardından bugün, Amerikan Donanması'na ait iki savaş gemisinin Türk Boğazları'ndan geçerek Karadeniz'e sevk edileceğine ilişkin bildirimin ABD tarafından Türkiye'ye yapıldığı öğrenildi.

İşgalci Rusya'nın dışişleri sözcüsü Mariya Zaharova ise NATO üyesi olmak isteyen Ukrayna'nın bu emeline ulaşması hâlinde, bölgedeki gerilimin tırmanacağını ve bunun neticesinde de Ukrayna'nın "devlet" statüsü için telafisi zor sonuçların doğacağını iddia ederek açık açık tehditler savurmuştu.

Ukrayna Fransa Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Jean-Yves Le Drian Rusya Mariya Zaharova Donbass Donbas Kırım işgal Rus işgali Ukrayna-Rusya NATO ABD ABD Donanması Türk Boğazları Türkiye