Ukraynalı Çocuklar Okullarda Rus İstilasına Hazırlanıyor

TAKİP ET

Ukrayna okulları, çocukları olası Rus istilasına karşı hazırlamaya başladı.

Radio Free Europe'un (RFE) haberine göre Ukrayna'da birçok okul, Rus istilasına karşı çocukları hazırlamaya başladı.

Rus ordularının Ukrayna sınırına üç yönden büyük bir yığınak yapmasının ardından Doğu Avrupa alarm durumuna geçti. Ülke liderlerinden arka arkaya gelen açıklamalar Rus tehdidinin boyutu konusunda endişe yaratırken istila tehdidiyle karşı karşıya kalan Ukrayna'nın teslim olmaya niyeti yok. 

Başkent Kiev'de bir okulda Ukrayna polisi, bombalara ve mayınlara ilişkin eğitim yaptı. Eğitimin verildiği okulun müdürü Olena Lifinseva, "Etrafımızda olup bitenlere gözlerimizi yumamayız. Ancak emelimiz çocukların kalplerine korku ve panik ekmek değil, bu olabilecek en kötü şey" diye konuştu.

2021'de Okullara Yönelik 1100 Sahte Bomba İhbarı Yapıldı

Okulda bir bomba tatbikatı da yapıldı. Tatbikatta bomba alarmının verilmesiyle birlikte öğrenciler sükunet ve düzen içerisinde okulu tahliye etti. Ülkede okulların sıklıkla anonim bomba ihbarları aldığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Ukrayna okullarına ilişkin 1100 adet sahte bomba ihbarı yapıldı. Ocak ayının yalnızca ilk üç haftasında ise 300 sahte bomba ihbarı yapıldı. Ukrayna istihbaratı, bu ihbarların da Rusların yürüttüğü "hibrit savaşın" bir parçası olduğunu söylüyor.

Okul öğrencilerinden Karina, tatbikata ilişkin "Bomba tehlikesine yönelik eğitim alıyoruz. Böyle durumlarda okulu düzgünce nasıl tahliye edeceğimizi öğreniyoruz" dedi. RFE muhabirinin "Medyada muhtemel tehlikelere ilişkin çıkan haberler var. Siz çocuklar bunların gerçekleşmesinden endişe ediyor musunuz?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Karina, "Biraz endişeliyiz ama ne yapmamız gerektiği konusunda eğitim aldık. O nedenle bu korkutucu değil" diye konuştu.

Okulun duvarında Ukraynalı eğitimci Vayl Sukhomlynskyy'in sözü yer alıyor: "Çocuklar güzelliğin, oyunların, peri masallarının, müziğin, resmin, hayalin ve yaratıcılığın dünyasında yaşamalı."


rusya ukrayna savaş okullar bomba ihbarı tatbikat eğitim ukraynalı çocuklar savaşa hazırlanıyor istila 1100