Ukrayna'ya NATO'dan Destek

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.

"NATO Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir" şeklinde açıklama yapan Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna içindeki ve çevresindeki askeri faaliyetleriyle ateşkes ihlallerinden NATO'nun ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Stoltenberg, Ukrayna ile İttifak arasındaki yakın ortaklığa bağlı olduklarını da ekledi.

Ukrayna, NATO ile Tatbikat Yapacağını Duyurmuştu

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya ile yaşanan Donbass krizi ve NATO’nun kuruluşunun 72’nci yıl dönümü nedeniyle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin son yıllarda Avrupa’nın kalkanı haline geldiğini söylemişti. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Homçak, Avrupa’nın uluslararası hukukla tanınan sınırlarının 2014’te Rusya tarafından ihlal edildiğini ve Rusya’nın 2014’te Kırım’ı yasa dışı ilhak ederek, kanlı bir savaş başlattığını belirterek, “Devletimizin NATO’ya dahil olması yalnızca Ukrayna’yı değil, aynı zamanda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünü de güçlendirir” demişti.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise, gelecek aylarda gerçekleşmesi beklenen ortak tatbikatta en az beş NATO üye ülkesinden binden fazla personel olacağı belirtilerek “Özellikle düşmanca hareket eden komşu ülkelerde biri tarafından saldırganlıkla karşılaşan bir devletin sınırı ve bölgesel bütünlüğünü korumak için taaruzun takip edeceği savunma adımları  çalışılacak” şeklinde bir açıklama yapılmıştı.

ukrayna rusya nato destek tatbikat donbass vladimir zelenskiy