Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Pazarlama İşine de El Attı: Kanal İstanbul Müsilajı Azaltır

TAKİP ET

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesi sayesinde Karadeniz'den akan nehirlerin Marmara'ya karışacağını ve güçlü akıntıyla deniz salyasının yok olacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj (Deniz salyası) problemini uzmanların önermeyi unuttuğu 'Kanal İstanbul' projesiyle çözdü. 

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin su kalitesini arttıracağını savunarak, “Karadeniz Marmara'ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz'e akan nehirlerin Marmara'ya karışması söz konusu. Bu da Marmara'daki su kalitesini artırıp deniz salyasını da bitirecek. Manipülasyonlar var; su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere barajı İstanbul'un yüzde 2.8'ine denk geliyor. İstanbul'un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramadere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız. Toplam maliyeti 15 milyar dolar. Üzerinde 6 köprü var; fiyata bunlar dahil, 5 yılda tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

Maliyetler Artınca Kanal İstanbul'u Tercih Edecekler 

Kanal İstanbul'u 'Türkiye'nin stratejik hamlesi' olarak tanımlayan Karaismailoğlu, “Boğazdan 43 bin gemi geçiyor, yük miktarı çok arttı, gemi boyutları büyüdü. Dünyadaki ticaret hacmi 12 milyar ton. 10 yıl içinde 35 milyar tona çıkacağı söyleniyor. 2050'de boğazdan 78 bin gemi geçecek. Bunların boğazdan geçmesi mümkün değil; kapasite yıllık 25 bin. Bu sefer gemiler Karadeniz ve Marmara'da 16-30 saat arasında bekleyecek. Bu da maliyetleri artırınca Kanal İstanbul'u tercih edeceklerdir. Süveyş kanalının bir gün kapalı kalmasının dünya ekonomisine maliyeti 9 milyar dolardı" dedi.

 

 

Ulaştırma Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kanal istanbul deniz salyası müsilaj