Ülkeyi Katar'a Pazarlıyorlar: Katarlılar, Türkiye'de Sınava Girmeden Tıp Okuyabilecek

TAKİP ET

Türkiye ile Katar arasında imzalanan "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği" protokolü ile Katarlı öğrencilerin Türkiye'de sınava girmeden tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi alabilmesi sağlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Katar arasında yapılan “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” Protokolünü onayladı. 

Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir tarafından imzalanan ve 5 yıl için düzenlenen Protokole göre, Katarlı öğrenciler sınava girmeden Türkiye’de tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu ile hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek. 

Eğitime kabul edilecek öğrencilerde aranan şartların yer aldığı listede YKS veya herhangi bir sınava yer verilmemesiyle fark edilen bu özellik, Türkiye'de yaşayan öğrencilerin aylarca ve hatta yıllarca harcadığı emeklerin önüne 'para hırsının' geçtiğini bir kez daha gösterdi.

Katarlılara Ücretsiz Hizmetler 

Protokol Katarlı öğrenciler, Katarlı personel ve personel yakınlarının mümkün olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarını ücretsiz kullanabilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca Katarlılar, Askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilecekler.

Sağlık Sektöründe İş Birliği

Protokole göre; Katar ile Türkiye arasında sağlık kurumu kurma ve işletme, sağlık hizmetleri sunumunda bilgi paylaşımı ve yardımlaşma da yapılabilecek. Sağlık alanında ortak tatbikat, iş birliği ve tedavi yöntemleri uygulanacak.

Ayrıca iki ülke karşılıklı olarak misafir kabul edip, misafir personel istihdam edebilecek.

5 yıl için düzenlenen Protokol, aksi yönde karar alınmadığı sürece süre bitiminde yinelenecek.

katar türkiye protokol anlaşma tıp sınav yks diş hekimliği eczane hemşire okuyabilecek