Ülkeyi Terk Edenlerin Sayısı Arttı, Moskova'yı Panik Sardı: Polisler Her Yerde Genç Erkekleri Durduruyor

TAKİP ET

Rus diktatörü Vladimir Putin'in seferberlik ilanının ardından binlerce genç Rus, ülkeyi terk etti. Ülkeyi terk edenlerin sayısının artış hızı nedeniyle Rus polisi kontrollerini olağanüstü şekilde sıkılaştırdı. Hemen her yerde kontroller gerçekleştiren Rus polisi, genç erkeklere seferberlik kağıdı dağıtıyor.

24 Şubat'ta Ukrayna'ya sözde "özel askeri operasyon adı altında işgal girişimi başlatan Rusya, savaşta ağır kayıplar verdi. 

Bir süre önce sızdırılan 26 Ağustos 2022 tarihli Rusya Maliye Bakanlığı belgesine göre Rus ordusunun kayıpları -o gün itibarıyla- yaklaşık 50 bin askeri personeldi. Ukrayna makamlarının açıkladığı güncel verilere göre ise Rus ordusu 60 binden fazla asker kaybetti.

Belgeler Sızdı: Rus Ordusu Savaştaki Kayıplarını İtiraf Etti

Rus Ordusunda Ağır Kayıplar

Rus ordusunun ağır kayıplar vermesinin ardından Ukrayna ordusu, NATO'nun desteğiyle sahip olduğu istihbarat üstünlüğünü de kullanarak sahada Rus işgal güçlerine üstün gelmeye başladı. Güneyde Kherson, doğuda Luhansk bölgelerinde Rus güçleri, Ukrayna ordusunun önünden kaçmaya başladı. Ukrayna güçleri, hemen her gün yeni yerleşim birimlerini işgalcilerin elinden geri alıyor. Öyle ki Luhansk cephesinde Ukrayna güçleri, 24 Şubat'ta savaş başladığında dahi ellerinde olmayan, Donbass'taki Rus destekli ayrılıkçılar tarafından çok önce işgal edilen toprakları geri aldı.

Ukrayna Ordusu Kherson Bölgesinde İki Yerleşim Yerini Daha İşgalden Kurtardı

Rusya'da Seferberlik Kararı

Bunların ardından Luhansk, Kherson, Zaporijya ve Donetsk bölgelerinde Ruslar tarafından düzenlenen sözde referandumlarla bu bölgeler yasa dışı olarak Rusya'ya ilhak edildi. Bunun ardından Rus diktatörü Vladimir Putin, savaşın başında aksi söz vermesine karşın Rusya'da kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da seferberlik kapsamında 300 bin askerin silah altına alınacağını açıkladı.

"Bir Deli İstiyor Diye Masumları Öldürmeyeceğim"

Seferberlik kararının ardından maddi gücü yeterli olan binlerce Rus erkeği ülkeyi hızla terk etmeye başladı. Rusya'dan Türkiye'ye bilet fiyatları süratle katlandı. Batı ülkelerinin Moskova rejimine getirdikleri yaptırımlar nedeniyle hava yoluyla Batı ülkelerine kaçamayan Ruslar, tren ya da kara yolu gibi yöntemlerle Asya ülkelerine giderek vatanlarından kaçmaya başladı. BBC'ye konuşan bir Rus genci, Putin'in savaşı için katil olmayacağını söylemişti.

Rus Erkekler Seferberlikten Kaçıyor: 'Bir Deli İstiyor Diye Masumları Öldürmeyeceğim'

Rus Polisi Hemen Her Yerde Seferberlik Kağıdı Dağıtıyor

Cephede işlerin iyice kötüleşmesi nedeniyle seferberlik ilan eden Ruslar, silah altına alma işlemlerini hızlandırarak cepheye olabildiğince çabuk şekilde ve çok sayıda asker sevk etmek istiyor.

Seferberlik nedeniyle silah altına alınması gereken erkeklerin ülkeden kaçması nedeniyle Rus polisi ülkenin hemen her yerinde sıkı kontroller gerçekleştirerek seferberlik kağıdı dağıtmaya başladı.

Alex Kokcharov'un aktardığı görüntülerde Rus başkenti Moskova'nın pek çok noktasında Rus gençlerin durdurularak seferberlik çağrı kağıtlarının verildiği görülüyor. 

rusya seferberlik moskova polis ülkeyi terk edenlerin sayısı artıyor genç erkekleri durduruyor kağıtları çağrı celp