Ulupamir'de HES Projesi İçin Acele Kamulaştırma Formulü

TAKİP ET

2014 yılında Ulupamir'de kamulaştırma kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından bu kez Cumhurbaşkanı kararıyla bölgede acele kamulaştırma yöntemi uygulandı.

Independent Türkçe'den Cahit Arpacık'ın haberine göre Van'ın Ulupamir köyünde yaşayan Pamir Türkleri, HES Projesi nedeniyle köylerini terk etme durumuyla karşı karşıya kaldılar.

1982 yılında SSCB'nin Afganistan'a müdahalesinin ardından orada bulunan 700 Pamir Türkü, Türkiye'ye göç etmişti. Van'ın Erçiş ilçesindeki köye yerleştirilen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan Pamir Türkleri ile birlikte köyün adı da Ulupamir oldu. 1985'de terör sorunlarının patlak vermesiyle devlet politikası gereği bulundukları yerde köy koruculuğu yapmaya başlayarak Kürtçü Terör Örgütü PKK ile etkili bir şekilde mücadele etmeye başladılar.

Ulupamir'e HES Projesi Yapılması Gündeme Geldi

Devletin hidroelektrik santrallerini artırmaya başlamasıyla birlikte 2014 yılında bir santralin de Ulupamir'e kurulması gündeme geldi ve aynı yıl bölge için kamulaştırma kararı verildi. Karar, Danıştay'a taşındı ve Danıştay kamulaştırma kararını bozdu. Ancak iptal edilen karara rağmen proje planlandığı gibi devam etti.

24 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölge için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Kararın yürütmesinin durdurulması için tekrar Danıştay'a başvuruldu. Şayet karar iptal edilmezse Pamir Türkleri 38 yıldır yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklar.

 

ulupamir köyü hes proje kamulaştırma cumhurbaşkanlığı kararı