Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e Karşı Açılan Soykırım Davasının İlk Duruşması Başladı

TAKİP ET

Güney Afrika tarafından Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD-ICF) açılan davanın ilk duruşması başladı.

Gazze'deki savaşta İsrail'in Filistinlilere soykırım uyguladığı ile ilgili iddialar, bugün Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda başlanacak soruşturmada hakimler tarafından dinleniyor. Güney Afrika tarafından Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD-ICF) açılan davanın ilk duruşması başladı. 

Duruşmada davacı Güney Afrika'yı temsil eden avukatlar, İsrail'e "Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı" suçlamasını yöneltti.

İsrail'in soykırımla suçlandığı davanın ilk duruşmasında Güney Afrika hukuk ekibi, AA foto muhabirlerinin Gazze'de çektiği fotoğrafları da kanıt olarak mahkeme heyetine gösterdi. Kanıt olarak gösterilen fotoğraflar arasında Deyr el-Belah kentinde AA muhabiri Mohammed Fayq tarafından çekilen toplu mezardaki defin işlemiyle ilgili kare de yer aldı.

"Filistin'deki Şiddet ve Yıkım 7 Ekim 2023'te Başlamadı"

Davanın açılış konuşmasını Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola gerçekleştirdi.

“Filistin'deki şiddet ve yıkım 7 Ekim 2023'te başlamadı" diyen Lamola, "Filistinliler son 76 yıldır, her gün sistematik baskı ve şiddete maruz kalmıştır. Gazze Şeridi'nde, en azından 2004 yılından bu yana, İsrail hava sahası, karasuları, kara geçişleri, su, elektrik ve sivil altyapı ile kilit hükümet işlevleri üzerinde kontrol sahibi olmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı. 

"İsrail'in 7 Ekim saldırısına verdiği karşılık bu çizgiyi aşmış ve sözleşmenin ihlaline yol açmıştır" ifadelerini kullanan Lamola, "Güney Afrika, konunun mahkeme tarafından çözüme kavuşturulması amacıyla İsrail'in davayla ilgilenmesini memnuniyetle karşılamaktadır" ifadelerini kullandı

Davayı TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki TBMM heyeti de takip ediyor.

Güney Afrika'nın İhtiyati Tedbir Talebi

Lahey'e giden soykırımla ilgili davaların karara bağlanması çok uzun yıllar sürebildiği için Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'nın süreç devam ederken "İsraillilerin Filistinlileri öldürmesini durduracak" önlemler almasını istedi.

Güney Afrika, Divan'dan, İsrail'i "soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya" zorlamak için geçici bir tedbir uygulanmasını istiyor.

Bu tür geçici tedbirler, dava süreci devam ederken durumun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlıyor.

uluslararası adalet divanı israil soykırım gazze soykırım doğu gazze Filistin gazze