Uluslararası Af Örgütü: Türk Hükümeti STK'ları Daha da Baskı Altına Aldı

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'de STK'ların hükümet tarafından daha da baskı altına alındığını açıkladı.

2020 yılında yürürlüğe giren ve hükümete STK'lar üzerinde geniş yetkiler tanıyan Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun sayesinde İçişleri Bakanlığı'nın gerek görmesi halinde dernek ve benzeri STK'ların faaliyetlerine son verilebiliyor, STK'larda çalışanlar görevden alınabiliyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, birçok noktasında yer alan belirsizlikler hükümet tarafından STK'lar aleyhine kullanılan söz konusu kanun üzerinden sivil toplum kuruluşlarının daha da baskı altına alındığı belirtildi. Kanunda yer alan, hakkında soruşturma yapılan STK çalışanının geçici olarak görevden alınmasının bile başlı başına bir ceza yöntemi olarak kullanıldığı ifade edildi.

Bu yasanın "yetkili Türk makamlarının STK'larda faaliyet yürüten aktivislter üzerindeki baskısı için bir araç olduğu" belirtilen raporda Büyükada Davası'nın Türkiye'de STK'ların hükümetten gördüğü baskı konusunda ciddi örnekler barındırdığı belirtildi.

Raporda ayrıca, STK çalışanlarının "terörist" olarak yaftalanması ve kanunen meşru olan faaliyetlerinin "güvenlik tehdidi" olarak tanımlanmasının aktivistleri yıldırmaya yönelik olduğu ve ifade ve örgütlenme özgürlüğünü de baltaladığı belirtildi.

Rapora göre 2016-2018 yılları arasında süren OHAL kapsamında 1300'ü aşkın STK ve 180'i aşkın medya kuruluşu "terörle iltisak" gerekçesiyle kapatıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türk Hükümeti STK'ları Daha da Baskı Altına Aldı