Uluslararası Hukuk: Almanya, Sığınmacıları Geri Göndermek İçin Irak'la Anlaşmaya Hazırlanıyor

TAKİP ET

Almanya sığınmacıları geri göndermek için Irak ile sığınmacı anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin bir göçmen hendeği olması için Türkiye'deki çeşitli kuruluşları fonlayan Almanya, Irak'la sığınmacı anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Alman medya kuruluşları NDR ve WDR'in ortak haberine göre Alman hükümeti sığınmacıları geri gönderebilmek için Irak ile sığınmacı anlaşması imzalayacak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen hafta düzenlenen zirvesde yaptığı basın toplantısında "Uzun, orta ve yakın vadede en büyük değişiklik Almanya'nın yepyeni türde göç ortaklıkları kuracak olması" demişti. Ancak Scholz bu tür bir ortaklık için nasıl bir adım atıldığını açıklamamıştı.

NDR ve WDR'in haberinde Alman ve Irak hükümet temsilcilerinin geçen haftanın başında başkent Berlin'de bir araya geldiği ve göç konusunda yakın işbirliği niyetini ifade eden "ortak bildiriyi" imzaladıkları kaydedildi.

Alman propaganda kanalı DW Türkçe'nin haberine göre bildirinin henüz hukuken bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşımadığı ifade edildi. Irak, Almanya'ya iltica başvurusu yapan sığınmacıların geldiği ülkeler arasında ilk sıralarda.

Öte yandan aktarılana göre iddia, henüz Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından doğrulanmadı. Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü sadece hükümetin "farklı ülkelerle derinleştirilmiş göç işbirliği konusunda müzakereler yürüttüğünü" söylemekle yetindi. Bu müzakerelerin detayları konusunda prensipte açıklama yapmadıklarını belirten Sözcü, Federal Hükümet'in izlediği temel çizginin "düzensiz göçün sınırlandırılması ve yasal göç yollarının mümkün kılınması" olduğunu belirtti.

Irak tarafı da konuyla ilgili Alman medya kuruluşlarına açıklama yapmaktan kaçındı.

Kendi ülkesine gelen sığınmacıları göndermek için çeşitli anlaşmalar yapan Almanya, Türkiye'de fonladığı kişi ve kuruluşlar aracılığıyla göçmenlerin Türkiye'de kalması gerektiğini savundurtuyor.  

almanya ırak Sığınmacı ıraklı sığınmacılar sığınmacıların geri gönderilmesi almanya ırak anlaşması