Umerov, Ukrayna Parlamentosu'nda Kırımlı Siyasi Tutsakları Hatırlattı

TAKİP ET

Ukrayna Golos Partisi Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Ukrayna milletvekillerine, Rus işgalciler tarafından alıkonulan siyasi tutsakları hatırlattı.

Rusya, Kırım Tatar siyasi tutsaklarına uyguladığı baskı ve işkenceyi her gün arttırarak devam ettirirken bu insanlık dışı durum Ukrayna Parlamentosu'nda gündeme getirildi. Ukrayna Golos Partisi Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, milletvekillerine, Rus saldırganlığı sonucu özgürlüklerinden mahrum kalan siyasi tutsakları hatırlattı ve uluslararası toplumu bu insanların serbest bırakılmasına yardımcı olmalarını istedi.

Kırım'da Kırım'ın Bayrağını Açmak Suç!

Ukrayna Parlamentosunun 13 Temmuz’da yapılan oturumu sırasında konuşan Rüstem Umerov, büyük bölümü Kırım Tatarları olan yüzden fazla Kırımlının siyasi nedenlerle Rusya ve Kırım’daki hapishanelerde tutulduğunu aktarırken, 300’den fazla esirin de işgal altındaki Donbas bölgesinde tutulduğunu belirtti.

Kırım’da geçen günlerde işgalcilerin, alıkonulan gazeteci Vladıslav Yesıpenko’nun esaret süresini 6 ay daha uzattığını kaydeden Umerov, “Bu, daha altı ay işkence ve insanlık dışı koşullarda yaşamak demektir.” dedi.

Umerov, “Rusya, sekiz yıldır aynı senaryoya göre rejimini kabul etmeyen herkesi hapse atıyor. Kırım Tatar bayrağı, telefonla video kaydı, sosyal ağlarda paylaşım, Ukrain dili – işgal yönetimi için neyin “suç” olabileceğini bilmiyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Bu konuşmasıyla uluslararası toplumu, Ukrayna vatandaşlarının esaretten kurtarılması için yardımcı olmaya çağıran Umerov, Kırım Platformu girişimi çerçevesinde siyasi tutsaklara ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki Akmescit Bölge Mahkemesinde, 6 Temmuz’da, Rus işgalci güçlerin Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladıslav Yesıpenko’nun davası görüldü. Duruşma sırasında sözde hakim Dlaver Berberov, Yesıpenko’nun tutukluluk süresini 18 Aralık 2021 tarihine kadar uzatma kararı aldı.

rusya işgal hapis tutuklu ukrayna parlamento rüstem umerov kırım platformu