Ümit Özdağ: Cemevlerine İbadethane Statüsü Vermeyeceğiz, Tarikatlar da Aynı Şeyi İster

TAKİP ET

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın Aydın ziyaretinde yaptığı açıklama Alevilerin tepkisine neden oldu.

Aydın'da bir cemevini ziyaret eden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a iktidara gelmeleri halinde cemevlerine ibadethane statüsü verip vermeyecekleri soruldu.

Bu soruya "Hayır" cevabını veren Özdağ, "Bizim parti olarak böyle bir önerimiz olmadı, olmayacak. Olursa Selefi ve diğer tarikatlar da çıkıp aynı şeyi ister. Bugün Zafer Partisi olarak böyle bir adım atacağız diye size söz veremem" diye konuştu.

"Selefilikle Aleviliği Eşitleyen Bu Yaklaşımı Kınıyoruz"

Özdağ'a "Selefilikle, yobaz dincilikle Aleviliği eşitleyen, ikisini aynı gören bu yaklaşımı kınıyoruz" diyerek tepki gösteren Ocakzadeler Meclisi ve Çankaya Cemevi Derneği Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, "Cemevlerinin ibadethane olarak kabul görmemesi hem kendi Anayasamıza hem de AİHM kararlarına aykırıdır. Konu Aleviliğin anayasal olarak tanınması olunca samimiyetten ve gerçeklerden uzak açıklamalar yapılıyor. Bu duruşu asla kabul edemeyiz. Biz Ocakzadeler Meclisi olarak, siyaset kurumunu çok dikkatli takip ediyor, Aleviliğe ve Alevilere samimi ve ciddi çözümlerle yaklaşılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Alevilik Tarikat-Cemaat Uzvu Değildir"

Aleviliğin bir tarikat-cemaat uzvu olmadığını belirten Çankaya Cemevi Derneği Başkanı ve Hüseyingazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, "Tarikat ve cemaatlerin ülkede üstlendiği yasadışı rollere de hiçbir zaman meyletmemiştir. Alevilerin ibadethanesini yıllardır tanımadınız, tarikatları engelleyebildiniz mi? Bugün maalesef pek çok camide tarikat-cemaatlerin egemenlik savaşları yaşanıyor. Aleviliği, selefilikle bir tutan ve ibadethanelerimizi reddeden anlayışından ötürü Özdağ’ı kınıyorum" ifadelerini kullandı.

zafer partisi ümit özdağ cemevlerine ibadethane statüsü vermeyeceğiz tarikatlar da selefi aynı şeyi ister