UNESCO'dan Dağlık Karabağ Teklifi

TAKİP ET

UNESCO, Dağlık Karabağ'ın kültürel mirasının envanterini çıkarmak için bölgeye uzman ekip göndermeyi teklif etti.

Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgalcilerin Azerbaycan ordusu karşısında teslim olmak zorunda kalmasının ardından Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dağlık Karabağ'ın kültürel mirasının envanterini çıkarmak için bölgeye uzman ekip göndermeyi teklif etti.

UNESCO tarafından yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşun Genel Direktörü Audrey Azoulay'in, 18 Kasım tarihinde Ermenistan'ın ve Azerbaycan'ın temsilcileriyle görüştüğü bildirildi.

Azoulay, geçmişte yapılan girişimlere rağmen şu ana kadar bölgeye gidemeyen UNESCO'nun kültürel varlıkların muhafazası için kurumun teknik yardımını sundu. İki ülke ve Minsk Grubu üye ülkelerinin kabul etmesi durumunda, UNESCO bölgeye uzman heyet göndermeyi tasarlıyor.

Taraflar arasındaki ateşkes anlaşmasından duyduğu memnuniyeti belirten Azoulay, bölgedeki kültürel mirasın evrensel boyutuna ilişkin uluslararası toplumun bu yapıları koruma ve muhafaza etme yükümlülüğüne sahip olduğu belirtti.

Azoulay ayrıca, Ermenistan ve Azerbaycan'ın, 1954 tarihli Silahlı Çatışmalarda Kültürel Varlıkların Korunmasına Sözleşmesi'ni imzaladıklarını hatırlattı. Söz konusu sözleşmede, "hangi kişilere ait olursa olsun kültürel varlıklara yönelik saldırıların, tüm insanlığın kültürel mirasına saldırılar oluşturduğu" ifadesi yer alıyor.

dağlık karabağ unesco Azerbaycan ermenistan Audrey Azoulay