Üniversite Ders Kitabında Köy Enstitüleri İçin Kullanılan İfadelerin Bilimselliği Göz Yaşarttı: Birkaç Çakal Makaldan Başka Zayiat Vermedik

TAKİP ET

Erzurum Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde okutulan kitapta Köy Enstitülerine yönelik çirkin itham ve hakaretler yer aldı.

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde  “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2” dersinde okutulan kitapta Köy Enstitüleri için skandal ifadeler yer aldı.

Kitabın 10. ünitesinde, Prof. Dr. Erdal Aydoğan  tarafından kaleme alınan “Köy Enstitüleri ve Kültür İhtilali” başlıklı bölümde bilimsellikten tamamen uzak, halk arasında mahalle ağzı olarak tabir edilen bir dille “İstenilen Çin'deki gibi bir kültür ihtilali idi. Buralarda Kızıl Muhafız yetiştirilmek istendi. Ancak birkaç çakal makaldan, fikir ve ahlak fukarasından başka zaiyat verilmemiş olmasını şükranla kaydedebiliriz” ifadeleri yer aldı.

İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanlığı döneminde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç tarafından kurulan ve sayıları 21'e ulaşan Köy Enstitülerinde 1.308'i kadın 17.251 köy öğretmeni yetişti.

Fakir Baykurt gibi önemli edebiyatçıların da yetiştiği Köy Enstitülerinde; fen bilimleri, tarih, genel kültür, müzik ve beden eğitimi gibi derslerin yanı sıra arıcılıktan ipekböceği yetiştiriciliğine, fidancılıktan balıkçılığa, dokumacılıktan çocuk bakımına, marangozluktan inşaat yapıcılığına kadar günlük yaşamda yer alacak birçok mesleğin eğitimin de veriliyordu.

Köy Enstitüleri Demokrat Parti döneminde 1954 yılında kapatıldı.

köy entsitiüleri erzurum atatürk üniversitesi açık öğretim fakültesi birkaç çakal makal erdal aydoğan