Urumçi Katliamı'nın Yıl Dönümü: 12 Yıl Önce Bugün 'Urumçi'nin Her Yeri Cehenneme Dönmüştü'

TAKİP ET

5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde soykırımcı Çin tarafından binlerce Uygur Türkü katledildi.

Doğu Türkistan'da işgalci olarak bulunan Çin, 5 Temmuz 2009 tarihinde Urumçi kentinde binlerce Uygur Türkünü katletti.

26 Haziran 2009'da Shaoguan'da bir fabrikada zorla çalıştırılan Uygurlar ile Çinliler arasında çıkan kavgada Uygur Türkleri katledilmiş ve vahşet görüntüleri Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri arasında yayılmıştı.

Olayın duyulması sonrasında hükümetin hesap vermesini isteyen Uygur Türkleri 5 Temmuz 2009'da Urumçi Halk Meydanı'nda toplandılar. 

Meydanda cinayetleri protesto eden ve zorla çalıştırılan Uygur Türklerinin canlarının hesabının verilmesini isteyen Uygur Türkleri üzerine Çin polis ve askerleri tarafından ateş açıldı.

O gün işlenen insanlık suçlarının, Urumçi Katliamı'nın canlı tanığı olan Doğu Türkistanlı Alimcan Turdi, Qırım Haber Ajansı'na verdiği röportajda, "Uygurların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde toplu gösterilerin olduğu haberini almıştık. O mahallede, daha beter bir manzarayla karşılaştık. Nereye baksan Çin’in askerleri, tankları ve arabaları… Urumçi’de İstanbul’daki Kapalıpazar gibi bir yerimiz var ismine “Büyük Pazar” diyoruz. Oraya gittik…

Çin polisleri, o gün Urumçi’nin her yerinde yoldan geçen insanları bile tutukladı, darp etti veya öldürdü…. Her yere giriş çıkış yasaklandı… 5 Temmuz akşamı, şehir karardı. Her yer cehennem gibiydi. Elektrikler, telefon şebekeleri her şey kesildi. O gece telefon, internet ve elektrik kesildi. Kimse kimseyle irtibata geçemedi. Uzaktan ateş sesleri geliyordu…

Urumçi’nin her yerinde katliam başlamıştı. Her mahallede aynı manzarayla karşılaştım. Polis ve askerlerin sert müdahalesine karşı Uygurlar ellerinde hiçbir silah olmamasına rağmen dayanıyordu. Hatta, kalabalık içerisinde Çin’in bazı elemanları ortalığı karıştırmak için bazı provokasyonlar yaptığını da gördük.

Biz gençler olarak elimizde hiçbir şey olmamasına rağmen, Çin halkından gelen saldırıları da gördük. Han Çinlileri ile Uygurlar arasında taşlı sopalı kavgalar yaşandı. Hemen ardından Çin polisleri gelerek, gerçek mermiyle olaya müdahale etmeye başladı. O esnada hemen yanımdaki arkadaşımın göbeğine mermi isabet etti… Bunu gözümle gördüm"  dedi.

Urumçi Katliamı: 12 Yıl Önce Bugün 'Urumçi'nin Her Yeri Cehenneme Dönmüştü'