Urumçi Yangınında Ailesini Kaybeden Uygur Türkü: Babam Toplama Kampında Olmasaydı Yanan Kardeşlerimi Kurtarabilirdi

TAKİP ET

Urumçi'deki yangında 44 Uygur Türkü hayatını kaybetti.

Soykırımcı Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'ın Urumçi şehrinde çıkan yangında 44 Uygur Türkü hayatını kaybetti. Olay sonrasında Doğu Türkistan'da ve Çin'in diğer bölgelerinde gösteriler başladı.

Urumçi'deki yangında anneleri ile 4 kardeşlerini kaybeden 22 yaşındaki Muhammed Memeteli ile Memeteli'nin ablası Şerafet Memeteli İHH Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gözyaşı döktü.

Türkiye'de bilgisayar mühendisliği okuyan 22 yaşındaki Muhammed Memeteli "Urumçi'deki yangında annem ve 4 kardeşim hayatını kaybetti. Yangın çıktığında 3-4 saat itfaiye neredeydi, yangını çok hızlı söndürebilecek konumdayken neden hemen söndürmediler? İtfaiye de hastane de apartmanımıza çok yakındı. Dünya ve İslam dünyasının bu olaya sessiz kalmamasını istiyorum." dedi.

Babasının ve ağabeyinin toplama kampında olduğunu belirten Muhammed Memeteli 6 yıldır seslerini bile duymadığı ailesinin serbest bırakılmasını istedi. 

Muhammed Memeteli'nin ablası Şerafet Memeteli ise olayı anlatırken gözyaşlarına boğuldu.

"Ben bu yangında ailemi kaybettim. Henüz vefat eden en küçük kardeşimin yüzünü bile görmedim" diyen Memeteli, "Orada benim değil sizin de aileniz olabilirdi, bu zulme sessiz kalmamanızı istiyorum. Tüm dünyaya, Müslümanlara, insan haklarına sesleniyorum; Doğu Türkistan'da zulüm var. Kimse buna sessiz kalmasın." şeklinde konuştu.  Şerafet Memeteli, "Eğer babam toplama kampında olmasaydı yanan kardeşlerimi kurtarabilirdi." dedi.

urumçi urumçi yangını uygur türkü şerafet memeteli muhammed memeteli