USK Raporuna Göre Türkiye, İşçiler İçin Dünyanın En Kötü 10 Ülkesinden Biri

TAKİP ET

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC-USK) raporuna göre Türkiye, işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesinden biri.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun "Küresel Haklar Endeksi" başlıklı raporunda çalışanlar için en kötü ülkeler Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Filipinler, Türkiye, ve Zimbabwe şeklinde sıralandı.

Rapora göre Türkiye, işçi haklarını "sistematik bir şekilde ihlal eden ülkeler grubu" içerisinde yer alıyor. Konfederasyon bu ülke grubunu, işçilerin hiçbir hakkının güvence altında olmadığı ülkeler grubu olarak niteliyor. Rapor hazırlanırken, işçi hakları açısından bu gruptaki ülkelerden daha kötü durumda olan ülkelerin ise işçilerin hayat hakkının dahi ihlal edildiği savaş ve iç savaş bölgeleri olmaları nedeniyle sınıflandırma dışı bırakıldığı bildirildi.

Yani ülkemiz, Suriye ve benzeri ülkelerin bir üstünde bulunan ligde yer aldı.

Söz konusu raporda, Türkiye'nin de yer aldığı işçi haklarının en kötü durumda olduğu 10 ülkeye hususi olarak yer verilirken, Türkiye'yle ilgili olarak “Türkiye, sendikacılara en düşmanca davranılan ülkelerden biri olmayı sürdürdü. 2016’daki darbe girişimini takiben hükümet sivil özgürlükleri kısıtladı. Yaratılan korku düzeninde sürekli tehdit altında çalıştırılan işçiler, sendika hakkından mahrum. İşverenler sendika örgütlenmelerine öncülük eden işçileri caydırıyor veya işten kovuyor” ifadelerine yer verildi.

İşçi haklarında zirveyi gören ülkeler ise tabii ki Kuzey Avrupa ülkeleri oldu. İşçi haklarına en çok riayet eden ülkeler ise "alfabetik olarak" sıralandı ve Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Slovakya, İsveç ve Uruguay olarak açıklandı. 

USK Türkiye İşçiler İçin Dünyanın En Kötü 10 Ülkesinden Biri