Üsküp'te Cadde ve Sokaklara Türkçe İsimler Verilecek

TAKİP ET

Balkanların kalbindeki Türk şehri Üsküp'te Büyükşehir Belediyesi, birçok sokak ve caddeye Türkçe isimler verileceğini duyurdu.

Üsküp Büyükşehir Belediyesi; şehirdeki cadde, meydan, köprü, parklara verilecek isimleri açıkladı. Duyurulan 571 isimden 17'sinin ise Türkçe olacağı belirtildi. Bu çalışmayla Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli siyasi figürlerinden Türk sanatçılara dek birçok şahsiyetin adı Üsküp, sokak ve caddelerinde yaşatılmış olacak.

Bu isimler arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mimar Sinan, Üsküplü kadın hakları savunucusu Nakiye Bayram, Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Salahattin Bilal, Osmanlı paşası Yahya Paşa ve Türk aktör Cemail Maksut gibi isimler yer alıyor.

Osmanlı'nın toprak kaybı yaşadığı yıllarda bölgede kalan ve Slav zulmüne maruz kalan Türkler tarafından kurulan Yücel Hareketi’nin şehitlerinden Şuayip Aziz, Abdurrahman Ali, Adem Ali ve Ömer Nazmi'nin adı da bugün dahi binlerce Türk'ün yaşadığı Üsküp şehrinde yaşatılacak.

1944-2004 yılları arasında Makedonya’da Türkçe olarak yayınlanan Birlik gazetesinin ismi ile İstanbul ve Manisa şehirlerinin isimleri de Üsküp'te belirlenen konumlara verilecek.

Kaynak: MDM

üsküp balkanlar nakiye bayram yücel hareketi türkçe isimler üsküp büyükşehir belediyesi